Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου

Πρώτο και τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Γι’ αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή. Για να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών για Αλλαγή.

Απευθυνόμαστε θεσμικά με 11 συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις – τα 11 άρθρα ενός Συμβολαίου που θέλουμε να γίνει Συμβόλαιο με τον λαό.

Θέλουμε το κράτος να έχει έναν ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο και να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Η ενέργεια, το νερό, πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Σε μία τράπεζα πρέπει να έχουμε δημόσιο έλεγχο.

Δεν είναι σοσιαλισμός αυτό που περιγράφω. Υπό κάποιες συνθήκες έγινε με Δεξιές κυβερνήσεις. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμαλής έτσι κυβέρνησε.

Άκουσα σήμερα τον κ. Σκέρτσο να δηλώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση. Κατανοούν ότι πρώτο και τρίτο κόμμα -κατά πάσα πιθανότητα- θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Γι’ αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή. Να είμαστε πρώτο κόμμα για να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών την Αλλαγή.

Οι δεσμεύσεις μας, το Συμβόλαιο Αλλαγής, είναι απόλυτα κοστολογημένες και ρεαλιστικές. Είναι λιγότερο από το μισό των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ημετέρους που έφτασαν τα 10 δισ. ευρώ.

Για να το κλείσουμε αυτό το χιουμοράκι με το «με ένα νόμο κι ένα άρθρο», εμείς με ένα νόμο κι ένα άρθρο θα καταργήσουμε τη δυνατότητα να κάνει ο πρωθυπουργός ό,τι θέλει, να παίρνει το κρατικό αεροπλάνο για να κάνει προεκλογική εκστρατεία. Πήγε στην Καβάλα, στην Κέρκυρα, τώρα στην Κεφαλονιά με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου.

Μητσοτάκης και Κεραμέως επέβαλαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής γιατί ήθελαν να μειώσουν τους εισακτέους για δύο λόγους: Ο πρώτος, για να κλείσουν τμήματα και να μειωθούν οι δαπάνες για την Παιδεία. Ο δεύτερος, για να υπάρξει δεξαμενή πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια. Και αυτό είναι ανήθικο.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γ` ελληνικής Δημοκρατίας που δημιουργείται μείζον θέμα με την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών. Έπεσε βόμβα στη Δεξιά πολυκατοικία. Τα διαμερίσματα που έδωσαν υπόσχεση στήριξης στον κ. Μητσοτάκη έμειναν όρθια. Τα άλλα κατέρρευσαν.

Τέτοια παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας και τέτοια χειραγώγηση της δικαιοσύνης σε προεκλογική περίοδο δεν έχει δει ο τόπος. Ο πρωθυπουργός που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και να χειραγωγεί με αυτόν τον τρόπο τη δικαιοσύνη, έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.