Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη

Ο Μητσοτάκης εξελέγη με αφηγήματα τη μεσαία τάξη και το επιτελικό κράτος. Στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αποτυπώνεται όλη η αδιαφορία, η απαξίωση, η κομματική μούχλα του κράτους που το βάφτισαν επιτελικό. Και αντί για επιτελικό κράτος είδαμε ένα κράτος – κομματικό φέουδο.

Την τραγωδία στα Τέμπη τη ζήσαμε γιατί είχαμε μία τηλεδιοίκηση στη Λάρισα που κάηκε λίγο μετά τις εκλογές του 2019, και εδώ και 4 χρόνια κανείς δε σκέφτηκε ότι πρέπει να την αποκαταστήσει.

Είχαμε το σύστημα ECTS, με το οποίο θα μπορούσαν να επικοινωνούν οι μηχανοδηγοί και σταθμάρχες, έτοιμο από το 2019, με εκπαιδευμένο το προσωπικό, και κανείς δεν σκέφτηκε επί 4 χρόνια να το λειτουργήσει. Ζήσαμε το αδιανόητο, σε μία εποχή που έφτασαν με το Predator να παρακολουθούν όλο το πολιτικό σύστημα, να μην ξέρουν ότι δύο τρένα πηγαίνουν στην ίδια γραμμή σε αντίθετη κατεύθυνση επί 12 λεπτά.

40 ημέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη μάθαμε ότι διόρισαν στον ΟΣΕ, εκτός ΑΣΕΠ, την κόρη ενός αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ.

Έχουμε ένα κράτος, που αντί να είναι δίπλα στον πολίτη, είναι εχθρός του.

Προτεραιότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας θα πρέπει να είναι να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία.

Έχω κάνει λάθη αλλά υπηρετώντας ορθές στρατηγικές πολιτικές. Ήταν ορθή επιλογή να το πάω μέχρι τέλους το 2015. Αυτήν τη λαϊκή εντολή πήρα. Ήταν ορθή επιλογή μετά, όταν είδα το αδιέξοδο σε μία Ευρώπη όπου κυριαρχούσε ο Σόιμπλε, να μην οδηγηθεί η χώρα στα βράχια. Ήταν ορθή επιλογή να πάω σε εκλογές αμέσως και να αναλάβω το πολιτικό κόστος της υλοποίησης μίας δύσκολης πολιτικής για να βγει η χώρα από τα μνημόνια.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έβαλε στη συζήτηση την εμμονή του. Και έκανε ένα μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη με αυτές τις εμμονές. Ως προς κυβέρνηση συνεργασίας, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συζήτησης για μένα.

Μέσα από τη διαδικασία της πολιτικής εισπράττει κανείς την αγάπη αλλά και το μίσος.