Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου

Ρωτάτε γιατί δεν έρχεται σε debate ο κ. Μητσοτάκης. Εσείς τι λέτε, ότι δεν έρχεται επειδή έχει άλλη δουλειά να κάνει;

Προφανώς φοβάται τη σύγκριση. Οι επικοινωνιολόγοι του του έχουν πει «μη βγεις». Και για να μπορέσει να το αντιπαρέλθει λέει ότι θα πάει σε μία αντιπαράθεση των έξι. Εμείς λέμε: Βεβαίως και με τους έξι. Αλλά και ουσιαστική συζήτηση με τους δύο.

Η συζήτηση περί κυβέρνησης των ηττημένων έχει σκοπιμότητα. Πουθενά στον κόσμο δε σχηματίζουν κυβερνήσεις οι ηττημένοι, αλλά οι νικητές. Δε θα βγάλουμε πρωθυπουργούς μέσα από παρακάμαρες.

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι καυτή η μπάλα -όπως λένε στο μπάσκετ- στα χέρια όλων. Γιατί ο ελληνικός λαός δε θέλει την περιπέτεια των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων. Θέλει ως τις 30 Μαΐου να έχουμε τελειώσει. Να έχουμε μία κυβέρνηση που θα συγκρατήσει τη συνοχή της κοινωνίας που διαλύεται.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τα κατάφερε και πολύ καλά.

Δεν ξέρω αν αυτά που είπε χθες, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του, είναι από τις σημειώσεις που έχει από τις παρακολουθήσεις. Μία φορά υποκλοπέας, για πάντα υποκλοπέας. Είναι όμως αστείο να κυβερνάς τέσσερα χρόνια, να συρρικνώνεις το εισόδημα 7,5% μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, και να υπόσχεσαι μισθό 1.500 ευρώ το…2027.

Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών. Αυτό είναι το σχέδιο μας. 880 ευρώ μισθός άμεσα και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Ξεπάγωμα τριετιών, 10% αυξήσεις στο δημόσιο, επιστροφή 13ης σύνταξης, καταβολή αναδρομικών και αυξήσεις στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής στο 6%. Και του ΕΦΚ στο κατώτερο επίπεδο που Επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και προστασία της πρώτης κατοικίας της μεσαίας τάξης με βιώσιμες ρυθμίσεις.