Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega (Ράνια Τζίμα – Γιάννης Πρετεντέρης)

Έχουμε μπροστά μας ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Είναι αδιανόητο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Επί 12 λεπτά δύο τρένα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή ενώ υπάρχει διπλή σιδηροδρομική γραμμή.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει διαρκώς για παθογένειες και διαχρονικές ευθύνες. Όμως τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Καραμανλής είναι εκπρόσωποι δύο οικογενειών που κυβέρνησαν τα τελευταία 60 χρόνια. Εκπρόσωποι μίας πολιτικής η οποία έχει τεράστιες ευθύνες για το πού φτάσαμε σήμερα.

Ο σιδηρόδρομος θα έπρεπε να έχει σύστημα τηλεδιοίκησης από το 2003-4.

Μέχρι το 2019 δεν είχαμε «αυτόματο πιλότο» στα τρένα αλλά είχαμε «πύργο ελέγχου» στα τρένα.

Από το 2019 δεν έχουμε ούτε αυτόματο πιλότο, ούτε πύργο ελέγχου.

Δεν έχουμε το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου, που διαλύθηκε το 2020, ενώ το 2019 διαλύθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα μετά από πυρκαγιά το καλοκαίρι του ίδιου έτους και ποτέ δεν αποκαταστάθηκε.

Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει περίπου 10 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις. Δεν μπόρεσε να κάνει μία απευθείας ανάθεση για την αποκατάσταση του κέντρου τηλεδιοίκησης στη Λάρισα;

Τον Μάιο του 2019, είχε ολοκληρωθεί το 72,4% της σύμβασης «717».

Στις 14 Φεβρουαρίου 2023, το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 77%.

Προχώρησε μόνο 5% μέσα σε 4 χρόνια…

Το 2018 ολοκληρώσαμε το σύστημα GSMR στο 100%. Έγιναν όλες οι πιστοποιήσεις, εκπαίδευση σταθμαρχών, μηχανοδηγών, πιλοτικά προγράμματα και το παραδώσαμε έτοιμο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί δεν τέθηκε σε λειτουργία επί 4 χρόνια το σύστημα που θα είχε σώσει τη ζωή 57 ανθρώπων;

Προσωπικά, αν ο γιος μου ήταν μετακλητός του υπουργού που σήμερα βρίσκεται στην κρίση όλης της κοινωνίας και αύριο στην κρίση της δικαιοσύνης, στη θέση του Εισαγγελέα κ. Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί. Σε ποια χώρα ένας δικαστικός με σύγκρουση συμφερόντων δεν θα είχε παραιτηθεί;

Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί. Την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Σε κρίσιμες στιγμές ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά, αναλάβαμε την ευθύνη και με το παραπάνω, σε υποθέσεις που δεν αφορούσαν τα δικά μας πεπραγμένα. Το 2015 την ευθύνη ανέλαβα, την ευθύνη ανέλαβα για την Συμφωνία των Πρεσπών, την ευθύνη ανέλαβα και σε τραγωδίες που και εγώ έζησα.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαπίστωση, που γίνεται σήμερα από το μέσο πολίτη: Ότι αυτό το κράτος δεν προσφέρει τη στοιχειώδη ασφάλεια. Και εμείς κυβερνήσαμε. Όμως κυβερνήσαμε 4 χρόνια από τα 49 της μεταπολίτευσης και τα πιο δύσκολα, με τα μνημόνια. Αυτό το κράτος το αναξιοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό, το αναποτελεσματικό, δεν το φτιάξαμε εμείς. Έχουμε όμως την ευθύνη να το διορθώσουμε.