Συμβόλαιο δικαιοσύνης για τους παλιννοστούντες Ποντίους και τον ποντιακό Ελληνισμό

Ήρθα σήμερα εδώ, στη μέση της προεκλογικής περιόδου, γιατί γνωρίζω ότι αυτά που σήμερα λέγονται, καταγράφονται. Είναι το συμβόλαιο τιμής με τους παλιννοστούντες Ποντίους και τον ποντιακό ελληνισμό.

Δεσμεύομαι, ότι στην επόμενη Βουλή που θα έχει πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, θα δημιουργήσουμε μια μόνιμη διαρκή διακομματική επιτροπή που, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, θα χαράξει και θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε ισλαμικά τεμένη, αποτέλεσε μια μελανή στιγμή όχι μόνο για την ελληνική αλλά κυρίως για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Δεσμευόμαστε να εντείνουμε την προσπάθεια σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για την προστασία των βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Δεσμεύομαι ενώπιον σας ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα κάνει πράξη κάτι το οποίο αποτελεί δίκαιο αίτημά σας εδώ και χρόνια: Η εθνική σύνταξη στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα καταβάλλεται στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι ομογενείς θα λαμβάνουν το πλήρες σχετικό επίδομα.

Είναι απαράδεκτο, το Μάιο του 2020 με την οικονομία παγωμένη από το lockdown, να περνάει Κοινή Υπουργική Απόφαση ο κ. Μητσοτάκης, με την οποία να προβλέπει ότι όποιος από τους παλιννοστούντες έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή του στεγαστικού του δανείου, πρέπει είτε να ενταχθεί στον πτωχευτικό, είτε να αποπληρώσει σε 120 δόσεις. Σαν να μην είναι ιδιαίτερη περίπτωση οι παλιννοστούντες που έχουν περάσει όλα αυτά που έχουν περάσει για να έρθουν στην Ελλάδα και σαν να μην έχει εγγυηθεί το δημόσιο τα δάνεια αυτά. Μόνο τα 400 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει η ΝΔ είναι «ιδιαίτερη περίπτωση».

Δεσμευόμαστε ότι με νέα ρύθμιση που θα φέρουμε, διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν τα δάνεια που αφορούν την κατοικία τους. Το υπόλοιπο δάνειο θα ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις με ανώτερη δόση τα 100 ευρώ το μήνα.

Δεσμευόμαστε, όπως λέμε σαφώς στο πρόγραμμά μας, για απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Διότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν Έλληνες παλιννοστούντες και οι οικογένειές τους, που ταλαιπωρούνται ακόμα με θέματα ιθαγένειας.