Με αναφορά στην μακρά ιστορία του Λαυρίου ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος τόσο στους σύγχρονους εργατικούς αγώνες, τη Μακρόνησο αλλά και στη συμβολή του Λαυρίου στην χρυσή εποχή του Περικλή. «Ήταν ο τόπος που με τα μεταλλεία του έδωσε τον πλούτο στη χρυσή εποχή του Περικλή», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας όμως ότι «τον πλούτο δεν τον έδωσαν τα μεταλλεία αλλά οι άνθρωποι που έβγαζαν το χαλκό από τα μεταλλεία. Οι άνθρωποι του μόχθου και τότε και τώρα».

“Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη αν ο μόχθος και τα αγαθά που παράγονται δεν κατανέμονται δίκαια” είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: “Και αν αυτοί οι άνθρωποι που παράγουν, που μοχθούν, που καινοτομούν, δεν αισθάνονται ότι υπάρχει απέναντί τους δικαιοσύνη και ότι ο μόχθος τους δεν ανταμείβεται σωστά” πρόσθεσε.

Στις ανισότητες αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια λέγοντας: “Σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που και οι άνθρωποι που μοχθούν και οι άνθρωποι που δημιουργούν και επιχειρούν, αισθάνονται ότι είναι τόσο μεγάλη αυτή η αδικία. Τους βαραίνει σαν μεγάλη θηλιά, γιατί δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα, είτε αριστερός είτε κεντρώος είτε δεξιός, που να μην καταλαβαίνει ότι αυτή η τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων δεν μπορεί να οδηγήσει σε μία κοινωνία ευημερίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων να μην μπορεί να βγάλει το μήνα και κάποιες λίγες μετρημένες επιχειρήσεις να βγάζουν δισεκατομμύρια”.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απευθύνθηκε στους ανθρώπους του μόχθου, της δημιουργίας και του επιχειρείν λέγοντας ότι “Αυτές τις 33 μέρες που έμειναν ως την κρίσιμη κάλπη της 21ης του Μάη θέλουμε να απευθυνθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους πούμε ότι αυτό είναι το αίτημα, το σύνθημα και το όραμά μας: Δικαιοσύνη παντού. Και πρωτίστως δικαιοσύνη στους ανθρώπους του μόχθου, της δημιουργίας και του επιχειρείν. Αυτές τις 33 κρίσιμες μέρες πρέπει να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας, τις θέσεις και τις απόψεις μας. Γιατί οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα λένε δεν πάει άλλο πια. Ως εδώ! Ως εδώ με την αισχροκέρδεια, με τη συρρίκνωση του εισοδήματος, με την αδικία. Το κρίσιμο για εμάς είναι να δούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά τη ζωή των ανθρώπων. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας ποθεί μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, για να σταματήσει αυτή η παρατεταμμένη κατάσταση ανασφάλειας, αβεβαιότητας και αδικίας”.