Η επίσκεψή μου στο νομό Βοιωτίας συνέπεσε με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση, οδήγησε τη χώρα και την πλειοψηφία των πολιτών σε πολλαπλά αδιέξοδα. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η σύντομη βόλτα μου στην αγορά της Λιβαδειάς αποτύπωσε αυτό που συναντώ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: Ο λογαριασμός δε βγαίνει ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται στον κόσμο της.

Στην Ελλάδα που μας αξίζει, στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε, προοπτική, ελπίδα και αξία θα δώσουν οι άνθρωποι της γνώσης και της δημιουργίας.

Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ θεμελίωσε τον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας.

Χθες, είχα τη χαρά να δω τα αποτελέσματα και να ενημερωθώ για τις δραστηριότητες του πρωτοποριακού έργου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου από τον κ. Πρύτανη.

Το ερευνητικό έργο «Ευφυής Γεωργία και Κυκλική Βιοοικονομία – SmartBIC» αφορά τη δημιουργία μιας σύγχρονης ερευνητικής υποδομής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με θέμα τις Τεχνολογίες και τα Συστήματα Ευφυούς Αγροτικής Παραγωγής και Κυκλικής Βιοοικονομίας.

Είναι ένα έργο που επιβεβαιώνει τη διαχρονική εξωστρέφεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, τη σημαντική συμβολή του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας – και όλα αυτά με τη συνεργασία των καθηγητών και νέων ερευνητών.

Ο κύριος στόχος των Ενεργών Εργαστηρίων, όπως αυτός που επισκέφθηκα, είναι να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον για την προώθηση του πεδίου της έρευνας, που έχει ως επίκεντρο τον χρήστη όσον αφορά την εξοικείωσή του με την έξυπνη και καινοτόμο γεωργία.

Η στήριξη της έξυπνης και πρωτοποριακής έρευνας για την παραγωγή τροφίμων, έχοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή, τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις, τις πολιτικές συνθήκες και την αστάθεια της αγοράς, είναι ο δρόμος για το αύριο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης μάς λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο.

Αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται.

Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη τον λογαριασμό που δε βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας.