«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη ενώπιον ολόκληρης της χώρας», δηλώνει στο Dnews ο Στέφανος Τζουμάκας, τονίζοντας ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει περιοριστεί σημαντικά, αν δεν αδιαφορούσε έμπρακτα για προληπτικά μέτρα.

Παράλληλα, εκφράζει τη βεβαιότητα του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα», σημειώνοντας ότι «μέχρι τώρα δε λειτουργεί ούτε ως πολιτικό κόμμα, ούτε ως λαϊκό κόμμα πλειοψηφίας, αλλά λειτουργεί κυρίως ως μηχανισμός διεκπεραίωσης υποθέσεων». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί ο Πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προκύψει στην λογική των συσχετισμών», αλλά ότι χρειάζεται «Πρόεδρο που θα οδηγήσει στην πολιτική Νίκη».

Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την καταστροφή στη Θεσσαλία;

Βρισκόμαστε εν μέσω μια Εθνικής, Οικονομικής και Κοινωνικής τραγωδίας στη Θεσσαλία. Χάθηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν κατοικίες, καλλιέργειες, προϊόντα, μηχανήματα. 15 νεκροί μέχρι σήμερα, δεκάδες αγνοούμενοι, σύνολο απωλειών για τη Θεσσαλία και τον εθνικό μας πλούτο πλέον των 43 δις ευρώ ενώ σημαντικός είναι πλέον ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.

Η απώλεια ανθρώπων, περιουσιών και εισοδήματος από αυτή τη καταστροφή θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να περιοριστεί σημαντικά καθώς οι ζημιές και απώλειες εισοδημάτων σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε τους χάρτες επικινδυνότητας και δεν προχώρησε σε εκκένωση περιοχών, αδιαφορώντας έμπρακτα για προληπτικά μέτρα και δράσεις υπέρ του λαού της Θεσσαλίας.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη ενώπιον ολόκληρης της χώρας.

Ποιες είναι οι βασικότερες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Δε θα γίνουν, θα τις κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αποφάσεις μας θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα. Με δημοκρατικές λειτουργίες και συλλογικότητα στις αποφάσεις. Με επαρκή ηγετική ομάδα και με αρχές. Hγετική πολιτική ομάδα και όχι οργανωτικά στελέχη. Με ανάπτυξη δεσμών με τις κοινωνικές δυνάμεις, τη νεολαία και τα κινήματα και με πρώτη επιλογή τη δημιουργία μαζικών παρατάξεων για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι τώρα δε λειτουργεί ούτε ως πολιτικό κόμμα, ούτε ως λαϊκό κόμμα πλειοψηφίας, αλλά λειτουργεί κυρίως ως μηχανισμός διεκπεραίωσης υποθέσεων. Οι οργανώσεις μας οφείλουν να ασκήσουν το δικαίωμα που εκπορεύεται από το Καταστατικό και να αποκτήσουν πολιτική υπόσταση, να παίρνουν πρωτοβουλίες και να δημιουργούν γεγονότα.

Πιστεύετε ότι έχει έρθει η ώρα της ιδεολογικής ομογενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή παραμένουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα διάφορα ρεύματα στο εσωτερικό του;

Ως πρώτη επιλογή θεωρώ την περαιτέρω ιδεολογική προσέγγιση ανάμεσα στις διαφορετικές τάσεις με βάση τα δεδομένα και την πραγματικότητα. Για να αμβλύνουμε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ιδεολογικής ενότητας. Σε αυτή την προσπάθεια είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε πολιτική ενότητα και ανοιχτή πολιτική δράση καθώς και σε αυτό τον τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υστερεί.

Γιατί ασκήσατε τόσο σφοδρή κριτική στον κύριο Κασσελάκη; Θα μείνετε στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές;

Θεωρώ άνευ σημασίας το ερώτημα.

Γιατί να ψηφίσει το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Στέφανο Τζουμάκα για Πρόεδρο;

Στη χώρα και στην Αριστερά έχουν ηττηθεί και οι μειοψηφικές επιδιώξεις και οι πολιτικές ανεπάρκειες και το έλλειμμα αξιοπιστίας. Η υποψηφιότητα μου για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια αξιόπιστη πολιτική επιλογή με δυνατότητες δημιουργίας νέας Πολιτικής και Κοινωνικής Πλειοψηφίας και Νίκης, με δυνατότητες ενδυνάμωσης του προοδευτικού χώρου και της Αριστεράς, με δυνατότητες Εναλλακτικής Λύσης για τη χώρα, την Οικονομία, την Κοινωνία.

Δεν μπορεί ο Πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προκύψει στην λογική των συσχετισμών. Χρειαζόμαστε Πρόεδρο που θα οδηγήσει στην πολιτική Νίκη. Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη.