Γιατί πιστεύετε πως είστε ο/η κατάλληλος/η για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Γιατί η ηγεσία σε ένα κυβερνητικό κόμμα και μάλιστα προοδευτικό προϋποθέτει επάρκειες, γνώσεις και δυνατότητες. Προϋποθέτει έμπρακτη άσκηση των αρμοδιοτήτων, συγκρότηση σχεδίου, πολιτικών θέσεων, ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία πολιτικών πλειοψηφίας με τη θέληση του ελληνικού λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Προϋποθέτει επίσης, τη συμβολή στην ανάπτυξη πολιτικού κόμματος που οδηγεί, χειραφετεί και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, σε κάθε αγωνιστή να λάβει μέρος ισότιμα, σε κοινή συμπόρευση και συλλογική ανάπτυξη θέσεων και δράσης για την επίτευξη τους.

Έχω εμπειρία, γνώσεις και διαδρομή που έχουν αναφορά σε ταυτότητα ιδεών, θέσεων και αρχών, μπορώ να αναλάβω την ευθύνη.

Πώς σκέφτεστε την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος την επόμενη μέρα; Θα στηρίξετε την κυβέρνηση όπου κρίνετε ότι χρειάζεται; Θα υιοθετήσετε κυρίως κριτικό/καταγγελτικό λόγο; Θα καλέσετε τον κόσμο στον δρόμο αν παραστεί η ανάγκη;

Πρώτο χαρακτηριστικό της ο αυτοπροσδιορισμός. Να ορίσουμε ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, παράλληλα με τα αντίστοιχα της Ε.Ε. Να πάρουμε πρωτοβουλίες για έναν εθνικό διάλογο με πολιτικές δυνάμεις και παραγωγικές τάξεις, Πανεπιστήμια και τη Νεολαία, για την προώθηση λύσεων επ’ αυτών. Μια ηγεσία λέει πρώτα ποιες είναι οι πολιτικές του κόμματος της, του προοδευτικού χώρου και άλλων φορέων της χώρας και παράλληλα ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση. Η λογική της καθημερινής φθοράς του αντιπάλου έχει μικρό ορίζοντα.

Ναι στην κριτική, αλλά προέχει η Εναλλακτική Λύση για τη Χώρα, την Οικονομία και την Κοινωνία και η Αξιοπιστία μας επ’ αυτών.

Αν σήμερα ήσασταν πρωθυπουργός, πώς θα αντιμετωπίζατε: α) το θέμα της ακρίβειας στα τρόφιμα και β) στην ενέργεια; Τι θα κάνατε για το χάλι της

δημόσιας υγείας και το κύμα παραιτήσεων από το ΕΣΥ; Τέλος, είστε υπέρ ή κατά της κατάργησης του άρθρου 16;

Έχουμε αγορά. Με βάση την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία διαμορφώνονται αξίες και τιμές. Έχει συγκροτηθεί καρτέλ τόσο στα καύσιμα, όσο και στα τρόφιμα που λειτουργεί με όρους κερδοσκοπίας και όχι κέρδους. Η παραβατικότητα είναι προφανής. Η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει ευθύνη για τη νομιμότητα και την άσκηση πολιτικών που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Η χώρα διαθέτει Επιτροπή Ανταγωνισμού που με την ανοχή ή προτροπή της Κυβέρνησης, υπολειτουργεί και αυτό προδήλως είναι σκόπιμο. Το ίδιο ισχύει και για τη ΡΑΕ. Κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται ότι την Κυβέρνηση την υποκαθιστούν καρτέλ, καταχρήσεις και κερδοσκοπία. Έχουμε προκλητική υποκατάσταση της Πολιτικής και του Συντάγματος.

Στην Δημόσια Υγεία, το καθοριστικό θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποτελεί τον πυλώνα κάθε σύγχρονου ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας και όχι απλώς την «πύλη εισόδου» στο Σύστημα. Το δεύτερο είναι οι πιέσεις συμφερόντων και η υποταγή κυβερνήσεων για τη συρρίκνωση του ΕΣΥ και την υποκατάσταση του από ιδιωτικές μονάδες υγείας. Δηλαδή η εμπορευματοποίηση και της Υγείας, του υπέρτατου αγαθού. Σε αυτή τη λογική και η παρούσα Κυβέρνηση προχωρεί σε ενέργειες υποβάθμισης της.

Χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού, πρώτα η Δημόσια Υγεία, ως κοινωνικό αγαθό, συμπληρωματικός ο χαρακτήρας της ιδιωτικής υγείας. Ανακατανομή πόρων από την πολυδάπανη και αναποτελεσματική νοσοκομειακή περίθαλψη προς την ΠΦΥ με δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ, με προεξάρχοντα το ρόλο του γενικού/οικογενειακού γιατρού, με επίκεντρο την οικογένεια και με παροχή ενιαίας δέσμης ποιοτικών υπηρεσιών. Στελέχωση των Μονάδων Δημόσιας Υγείας, προώθηση κονδυλίων για υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνειδητή καθυστέρηση του δημόσιου τομέα από σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό με αποτέλεσμα το εμπορευματοποιημένο προβάδισμα του ιδιωτικού τομέα σε σύγχρονες μεθόδους ιατρικής σε βάρος του εισοδήματος των πολιτών.

Η Παιδεία και η εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό. Η Ελλάδα έχει αξιόλογα Πανεπιστήμια και κάποια διακρίνονται και διεθνώς. Τα προβλήματά τους είναι γνωστά και εφόσον υπάρχουν βούληση και πόροι αντιμετωπίζονται. Όσοι ομνύουν για την κατάργηση του άρθρου 16 δεν ενδιαφέρονται ούτε για ολόκληρη την ελληνική νεολαία και την πρόσβαση της στην ανώτατη εκπαίδευση, ούτε για την περαιτέρω αναβάθμιση των φορέων Ανώτατης Εκπαίδευσης με την παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών αγαθών και υπηρεσιών αλλά για την εμπορευματοποίηση και το κέρδος και στον τομέα της Παιδείας.

Ακούμε συχνά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γείωση με την κοινωνία. Θα θέλαμε να μας αναφέρετε συγκεκριμένα τι προτίθεστε να κάνετε στην αυτοδιοίκηση,

στα συνδικαλιστικά σωματεία, στη νεολαία, ακόμα και στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επέλθει αυτή τη γείωση.

Τι θα πει γείωση; Το ζήτημα είναι αν μια πολιτική δύναμη έχει δεσμούς με το λαό και τη νεολαία. Δεύτερον, αν έχει παρατάξεις που συμμετέχουν σε κοινές διεκδικήσεις με τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, κάθε δήμο και κάθε Περιφέρεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει μέχρι τώρα αυτές τις δυνατότητες γιατί δεν είναι πολιτικό κόμμα, ούτε λαϊκό κόμμα, αλλά λειτουργεί κυρίως ως μηχανισμός διεκπεραίωσης υποθέσεων.

Η εν λόγω λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οδηγεί σε υποκατάσταση της Πολιτικής από οργανωτικά μέτρα μειοψηφικού χαρακτήρα σε όλους τους τομείς. Χρειαζόμαστε διορθωτική πορεία σε όλους τους τομείς, στη λογική ότι το προβάδισμα το έχουν οι κοινωνίες, οι πολίτες και οι θεσμοί όπως οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, τα Συνδικάτα, η Νεολαία και οι αγροτικές οργανώσεις με τη δημιουργία παρατάξεων και συνδυασμών συνεργασίας για την προώθηση των κινημάτων. Οι οργανώσεις μας οφείλουν να ασκήσουν το δικαίωμα που εκπορεύεται από το Καταστατικό και να αποκτήσουν πολιτική υπόσταση, να παίρνουν πρωτοβουλίες και να δημιουργούν γεγονότα.

Η Ακροδεξιά κερδίζει και πάλι έδαφος. Θα θέλαμε να μας αναφέρετε συγκεκριμένα τι προτάσεις έχετε για την αντιμετώπισή της.

Ιστορικά η Ακροδεξιά είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης από ορισμένους πολίτες του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος, της αποτυχίας των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, να εμπνεύσουν και να πείσουν για αλλαγή προσανατολισμού, για την εδραίωση και την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών. Σε αυτή τη βάση προτεραιότητα αποτελεί η Παιδεία, η εκπαίδευση, η εργασία και ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για κάθε πολίτη.

6. Αν εκλεγείτε πρόεδρος, ποια θέση θα προτείνατε στον Αλέξη Τσίπρα;

Με την ηγεσία του Α. Τσίπρα ο Σύριζα ΠΣ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής, προόδου, φορέα υπεράσπισης των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων, φορέα που καθόρισε αποφάσεις και εξελίξεις στη Χώρα και στην ΕΕ, με ιστορική προβολή και σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτή τη βάση, είναι μια προσωπικότητα που μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση θεμάτων του προοδευτικού χώρου σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.