Ο Σύριζα-ΠΣ παραμένει κόμμα εξουσίας με κυβερνητική πρόταση ή χρειάζεται αλλαγές και ποιες είναι αυτές για να επιστρέψει ως κόμμα που θα διεκδικήσει την εξουσία. 

Στη ζωή και στη πολιτική έχουμε δεδομένα, εκτιμήσεις και προοπτικές. Ορισμένες φορές οι  πολιτικές δυνάμεις -λόγω εξελίξεων- μιλούν για «νέα αρχή» ενώ είναι γνωστό ότι αυτή η διατύπωση  αποτελεί σχήμα λόγου καθότι κάθε χώρος έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Αποφάσεις θα αλλάξουμε. Όπως να τηρούμε αρχές έμπρακτα. Να είμαστε πολιτική δύναμη με ιδεολογική βάση, πολιτική ενότητα και θέσεις, κόμμα Προοδευτικής Πλειοψηφίας και όχι οργανωτικός μηχανισμός.

Να αποκτούμε γνώσεις. Άλλο το γνωρίζω και άλλο το πιστεύω ή το νομίζω. Χωρίς γνώση και αίσθηση των εξελίξεων  παίρνουμε αποφάσεις μειοψηφικού χαρακτήρα που οδηγούν σε ήττες.  Δεν θέλουμε  κόμμα- οργάνωση  που μετράει  μόνο ποσοστά και συσχετισμούς.

Θέλουμε  Στρατηγική Πολιτικής Πλειοψηφίας και Νίκης, ως Κυβερνητικό κόμμα που να εκφράζει την πλειοψηφία του λαού και γενικότερα του προοδευτικού κινήματος, μέσα και έξω από τη χώρα.

Εμείς πράττουμε, γνωρίζουμε, θέλουμε, μπορούμε. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η παράταξη της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης.

Ποιες είναι οι πέντε πρώτες κινήσεις που θα κάνετε εφόσον αναλάβετε την προεδρία του Σύριζα-ΠΣ. 

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρωτίστως είναι πολιτικό. Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν την πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη.

Συγκρότηση με όρους πολιτικού κόμματος και όχι μηχανισμό συσπειρώσεων.

Με πολιτική υπόσταση των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων και όχι μόνο δίκτυα διανομής φυλλαδίων και εκλογής τοπικών φορέων. Με πολιτική υπόσταση των Νομαρχιακών και περιφερειακών στελεχών για πολιτικό σχεδιασμό και πρωτοβουλίες. Για να σταματήσει η υποκατάσταση της πολιτικής από οργανωτικά γραφεία.

Σχέδιο και θέσεις που αποβλέπουν σε λύσεις στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία και δευτερευόντως στη λογική της φθοράς του αντιπάλου. Πρώτο ζήτημα είναι η χώρα, η Οικονομία και η ελληνική κοινωνία και μετά ο αντικυβερνητισμός.

Για να ξαναμπούν οι πολίτες στη πολιτική, να μην τους αντιμετωπίζουν οι «μυημένο» ως εκλογικό βραχίονα, όταν η αποχή από τις εκλογές συνεχώς διευρύνεται.

Δημιουργία προϋποθέσεων για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λαϊκό κόμμα πλειοψηφίας με από κοινού δράσεις από τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο, σε κάθε κλάδο.

Με τη δημιουργία Παρατάξεων για μαζική παρέμβαση στην ανάπτυξη κινημάτων.

Για συμμετοχή της νεολαίας και των κινημάτων της παιδείας και του πολιτισμού.

Επιστροφή στις ριζοσπαστικές θέσεις της αριστεράς  ή ολοκληρωτική στροφή στο κέντρο, στη σοισιαλδημοκρατία; 

Στο εν λόγω ερώτημα, προηγούνται άλλα. Και το πρώτο θέμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει και αγωνίζεται για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του 80% των πολιτών. Και δεν έπεισε. Δεν μας λείπει το «αριστερόμετρο». Μας λείπει  η συγκρότηση, η αξιοπιστία και η επάρκεια ως εναλλακτική Προοδευτική Λύση για τη χώρα και για αυτή θα εργαστούμε στη βάση των αναφερόμενων και στην προηγούμενη ερώτηση σας, πρωτοβουλιών που θα πάρουμε.

Ο νέος ή η νέα αρχηγός θα κριθεί για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές. Ποιος θα είναι ο πήχης κατά τη γνώμη σας για το Σύριζα-ΠΣ, το 20%, το 25% ή το 30%. 

Επιδίωξη μας η Νίκη. Διαμορφώνουμε ρεύμα Πολιτικής και Κοινωνικής Πλειοψηφίας, Εναλλακτικής Λύσης για τη χώρα και την Ε.Ε.

Εκτιμώ ότι τη πρώτη αρνητική ψήφο χρειάζεται να τη δώσει ο πολίτης κατά την εκλογή των νέων Περιφερειαρχών. Είναι πολιτικά εξαιρετικά κρίσιμες εκλογές. Η Περιφέρεια έχει ισχύ και πόρους που έχουν σχέση και με παρασιτικά συμφέροντα.  Θα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα  για την δεύτερη αρνητική ψήφο προς τη ΝΔ που θα αποτελέσει τη νέα προοδευτική πολιτική εξέλιξη για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

Το κρίσιμο θέμα στις Ευρωεκλογές είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υποταχθεί σε στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον. Διέρχεται κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή. Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κρατική οντότητα, όπως οι ΗΠΑ. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Με ομοσπονδία, κεντρική κυβέρνηση, Γερουσία και πολιτική αυτονομία ως ενδιάμεση δύναμη Ειρήνης, Συνεργασίας και Ανάπτυξης  και ως δύναμη αποτροπής της επερχόμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, στη λογική του δεύτερου ψυχρού πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι κόμμα που  πρώτο θέμα θεωρεί τα ποσοστά. Αυτά απασχολούν τα μειοψηφικά πολιτικά σχήματα. Οι μηχανισμοί των μειοψηφικών αντιλήψεων και των δικτύων ηττήθηκαν και ανήκουν στο παρελθόν.

Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν την πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι κόμμα Πολιτικής και Kοινωνικής πλειοψηφίας