Κύρια σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Δ. Καμπουράκη και Π. Στάθη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV
Με την υποψηφιότητα μου, στοχεύω πρωτίστως στο να επανέλθει η Πολιτική στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στη χώρα. Άλλο πράγμα η Πολιτική, άλλο ο πολιτικός συνδικαλισμός. Χρήσιμος και ο πολιτικός συνδικαλισμός των διεκδικήσεων και του «Μητσοτάκη ΑΕ» αλλά δεν αρκεί. Πρώτιστο θέμα, είναι που θέλω να πάω τη χώρα, ποια είναι η κατεύθυνση που δίνω. Υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικό σε όλο το δυτικό ημισφαίριο. Δεν υπάρχουν πολιτικές ηγεσίες. Είναι ελεγχόμενες από το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό κεφάλαιο. Οι ΗΠΑ είχαν φέτος χρέος 31 τρις δολάρια και δε μίλησε κανείς. Έκοψε χρήμα, γιατί δεν έχει παραγωγή. Και εδώ διέλυσαν μια χώρα, όπως και άλλες, για έλλειμμα 300 δις ευρώ. Αυτά τα έλεγα και όταν ήμουν στην επίσημη Πολιτική. Ότι στο ΠΑΣΟΚ, έχουν «κοινοβουλευτική ομάδα» και στη ΝΔ συμβαίνει το ίδιο και τώρα επιχειρείται και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν θέλουν ας κατέβουν οι ίδιοι, όχι όμως να έχουμε χειραγωγούμενες ηγεσίες. Η Κυριακάτικη Καθημερινή, στο ρεπορτάζ της για την εκλογή Προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, δε με ανέφερε καν. Υπάρχει λοιπόν, ζήτημα πολιτικής ηγεσίας στη χώρα και πολιτικής κατεύθυνσης των κομμάτων. Όχι μόνο συσπείρωση δυσαρεστημένων, δεν αρκεί.
Ωστόσο, είμαι αντίθετος με την άποψη ότι «τα δίκτυα διαπλοκής φταίνε». Όταν έχεις αποτυχημένες πολιτικές, αναξιόπιστες, δε σου φταίει ο άλλος. Από άποψη ουσίας ο Α. Τσίπρας είχε επιτυχημένες πολιτικές, αλλά από άποψη πολιτικής είχε αποτυχίες, επέμεινε στην απλή αναλογική που δεν έδινε λύσεις κυβερνητικά και δεν έδωσε τη βαρύτητα που χρειάζεται στην πραγματική Οικονομία. Ο Τσίπρας με την αποχώρηση του, έκανε γενναία αυτοκριτική που όμως άλλοι με ευθύνη για την ήττα, δεν το κάνουν, δε ξέρουν τίποτε για το φόνο.
Ξέρω στελέχη που είναι 40 χρονών αλλά πολιτικά είναι 5000 ετών. Βαθιά καθυστερημένα πολιτικά άτομα αλλά συμμετέχουν στην Πολιτική με σημαντικές συνέπειες για τις χώρες. Στις Βρυξέλλες 6 χρόνια γνώρισα πολλούς, χωρίς επάρκεια, βιώματα, αρχές αλλά δίνουν κατευθύνσεις στην Πολιτική. Η πολιτική υποψηφιότητα μου αφορά το Αύριο. Και γνωρίζω και μπορώ. Χρειάζεται να αλλάξουμε κατεύθυνση. Πρώτα η Οικονομία, πρώτα η παραγωγή και οι επενδύσεις. Σήμερα ένας επιχειρηματίας, είναι πραγματικά στα όρια του προλετάριου. Πρέπει να παράγει προϊόντα, να βρει αγορές, να κάνει εξαγωγές, να πληρώσει μισθούς, να κρατήσει θέσεις εργασίας. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Πρώτο ζήτημα είναι η χώρα, η Οικονομία, η Παραγωγή και η Κοινωνία και όχι τα Δημόσια οικονομικά, το έλλειμμα και το χρέος είναι δύο από τους πλέον των 30 δεικτών της Οικονομίας.. Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μας η σύσταση και δημιουργία μιας πρωτοπόρας Ακαδημίας καινοτομίας, πληροφορικής, βιοτεχνολογίας, περιβάλλοντος και νέας γενιάς συστημάτων ΑΠΕ. Η νέα γενιά τόσο για την ευημερία της χώρας συνολικά όσο και για την ατομική της πρόοδο και εξέλιξη, χρειάζεται να εργαστεί σε θέσεις Οικονομίας της Γνώσης. Δεύτερον, στην κρίση έκλεισαν 400.000 επιχειρήσεις και στις ΒΙ.ΠΕ. έχουμε σκελετούς. Έκανε καμία Κυβέρνηση τίποτε για αυτό; Κάλεσε σε εθνικό διάλογο για το τι θα κάνουμε ανά κλάδο και ανά Περιφέρεια;
Χώρα που δεν παράγει και δεν φορολογεί θα έχει έλλειμμα και χρέος. Φέτος, η χώρα έχει χάσει 30 δις από τις εισαγωγές, έχει 75% υπηρεσίες και 25% παραγωγή. Δεν έχει άλλο μέλλον έτσι η χώρα.
Είμαι σταθερά κατά της απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική αφορά κόμματα του 5-7%, κόμματα ποσοστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλέον κυβερνητικό κόμμα.
Στόχος του συστήματος είναι η 8ετία της «βάρδιας Μητσοτάκη». Πρόκειται για στρατηγικό σχέδιο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ευρύτερους σχεδιασμούς όπου έχουμε επιστροφή στην κρατική Οικονομία ξανά. Με την ποσοτική χαλάρωση ο Κ. Μητσοτάκης μοίρασε 100 δις ευρώ, που να τα βρίσκε αυτά τα λεφτά άλλη Κυβέρνηση; Αυτές οι ενισχύσεις συνέβαλαν σημαντικά στο εκλογικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την κρίση αξιοπιστίας και το έλλειμμα εναλλακτικής λύσης. Ο κόσμος θέλει να τα βγάλει πέρα. Τώρα θέλουν να άρουν πλέον την ποσοτική χαλάρωση και να πάμε πάλι σε λιτότητα.
Σχετικά με τις φωτιές, πόσα φυτώρια διαθέτει σήμερα η χώρα; Κανένα. Πόσες αναδασώσεις έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια; Οπότε όταν ο άλλος ξέρει ότι μετά τον εμπρησμό, το ζήτημα μπαίνει σε εκκρεμότητα το συνεχίζει. Αν ήξερε ότι δεν αλλάζει η χρήση γης, δε θα το έκανε.
Το πρώτο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Πρώτο θέμα είναι τι επιλέγουμε εμείς. Και όχι οι απέναντι. Θέλουμε εμείς να καθορίζουμε τις λύσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς κατάστασης με το δεύτερο «Ψυχρό Πόλεμο». Όχι στην αναμέτρηση απλώς με τον απέναντι.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει κριθεί με ποια πλευρά είναι στην νέα ιστορική περίοδο. Εμείς λέμε η Ε.Ε. να μείνει έξω από την αναμέτρηση ΗΠΑ-Κίνας, να είναι Δύναμη Ειρήνης, Προοπτικής, Ανάπτυξης και Συνεργασίας.
Μετά το 2010 διαχώρισα τη θέση μου και αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ γιατί η ηγεσία του έκανε μια επιλογή του απέναντι στρατοπέδου στην Οικονομία, τον Νεοφιλελευθερισμό. Είχε η χώρα την ανάγκη να υποστεί τα μνημόνια επειδή το ήθελε ο Σόιμπλε με τα δημόσια οικονομικά;. Είναι σοβαρή ηγεσία αυτή; Εγώ τους συνάντησα το 2010 προ ΔΝΤ, και τους είπα μην το κάνετε, θα βλάψετε τη χώρα, το χώρο και τους εαυτούς σας. Γιατί ξέραμε τι ετοίμαζαν. Και μου απάντησαν, θα μας βγει! Κυνισμός, ασχετοσύνη και έλλειψη της αντίληψης που πάει η κατάσταση. Θα κρίνω τότε πολιτικά τι θα κάνω στο δεύτερο γύρο. Είμαι υπέρ του ανοίγματος του κόμματος, δε συμφωνώ με απόψεις περιχαράκωσης του χώρου για να μείνουμε «εμείς οι συνεπείς και οι ιδεολόγοι». Αυτά φυσικά συμβαίνουν και αλλού. Αυτά είναι αρρώστιες και ανασφάλειες που πέρασαν πολλές χώρες μετά το Β’ Π.Π. που Ελλάδα το πλήρωσε με έναν εμφύλιο και μια δικτατορία. Υπάρχουν λοιπόν τα κόμματα τα ανοιχτά και τα κλειστά με τα δίκτυα, τους μηχανισμούς. Σκεφθείτε σε εμάς που είμαστε υποψήφιοι Πρόεδροι, όταν έθεσα το θέμα να μας δοθούν οι κατάλογοι των μελών του κόμματος, μου δήλωσαν ότι η Π.Γ. πήρε απόφαση πώς δε γίνεται για λόγους προσωπικών δεδομένων. Η ανασφάλεια και οι μειοψηφικές διαδρομές τα γεννούν αυτά τα φαινόμενα.