Να επανέλθει η πολιτική στη χώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η πρώτη επιδίωξη του υποψηφίου προέδρου του κόμματος Στέφανου Τζουμάκα, αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr.

Ο κ. Τζουμάκας θέτει μεταξύ άλλων τους άξονες της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι «το κύριο θέμα στη χώρα είναι η αυτονομία της πολιτικής από συμφέροντα».

Ερωτηθείς εάν με την υποψηφιότητά του θέλει περισσότερο να στείλει ένα μήνυμα για το πολιτικό μέλλον της κεντροαριστεράς και λιγότερο να στοχεύσει στην εκλογή στη θέση του προέδρου, υπογραμμίζει πως διεκδικεί τη νίκη, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αλλάξει πορεία. «Οι αλλαγές δεν γίνονται με posts, δηλώσεις και περιγραφές», τονίζει χαρακτηριστικά.

Απαντά σε ερώτημα για τον νέο υποψήφιο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, τονίζοντας ότι «ο καθένας έχει τη διαδρομή του και κρίνεται», αφήνοντας αιχμές πως «ο ελληνικός λαός και η ελληνική νεολαία και γνώση έχουν και κρίση και μνήμη. Και ιστορικά έχουν αποδοκιμάσει και φαινόμενα παρακμής και εκφυλισμού στην Πολιτική».

Τέλος, δίνει εκτενή απάντηση στο πώς η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές, μιλώντας και για την περίοδο όπου επί υπουργίας του η πυρόσβεση πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα. «Ας είμαστε σαφείς, στις πυρκαγιές το κύριο ζήτημα είναι οι αλλαγές χρήσης γης. Γιατί άλλο είναι να κηρύσσεται αναδασωτέα μία καμένη έκταση και άλλο προχωρώ στην αναδάσωσή της», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Πολιτική σημαίνει έχω σχέδιο, θέσεις, παίρνω πρωτοβουλίες, δημιουργώ γεγονότα». Αυτό αναφέρατε σε μια πρόσφατη περιοδεία σας. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της υποψηφιότητάς σας;

Η πρώτη επιδίωξη μου είναι να επανέλθει η Πολιτική στη χώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το κύριο θέμα στη χώρα είναι η αυτονομία της Πολιτικής από συμφέροντα. Είναι ακόμη η υποκατάσταση της πολιτικής από τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα εν λόγω δίκτυα, όπως προανέφερα, έχουν συγκεκριμένη στρατηγική και επιδιώξεις.

Επίσης, δεδομένου ότι η κρατικοδίαιτη παρασιτική οικονομία επανήλθε πανευρωπαϊκά, ορισμένοι από τον προοδευτικό χώρο δεν έχουν αντιληφθεί ότι χώρες που δεν παράγουν, δεν εξάγουν και δεν φορολογούν θα έχουν ηγεσίες που τις υποκαθιστούν πολιτικά οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια.

Και οι εν λόγω ηγεσίες -μεταξύ των άλλων- θα διεκπεραιώνουν ακόμη και την κατάλυση της έννομης τάξης στο διεθνές δίκαιο και θα βαφτίζουν το δίκαιο της θάλασσας ως γεωπολιτική διαφορά, όπως επιχείρησε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Πολιτική σημαίνει επίσης ότι έχουμε ιδεολογικές και πολιτικές αρχές θέσεις, αυτοπροσδιορισμούς, σχέδιο. Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δημιουργούμε γεγονότα με σκοπό πάντα την αγωνιστική στάση και την επιδίωξη λύσεων.

Οργανώνουμε την εναλλακτική λύση στη χώρα παράλληλα με τη δυσαρέσκεια για τον αντίπαλο και τις επιμέρους διεκδικήσεις, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη, υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη φορολόγηση και διανομή του παραγόμενου πλούτου, ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές επιλογές που προβάλλει η κυβέρνηση ως δήθεν λύσεις.

Ενδεικτικά, η χώρα μας στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι τελευταία στις επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα στην ΕΕ, χάνει 30 δισ. ευρώ ετησίως από εισαγωγές, η παραγωγή της έχει μειωθεί κάτω από 25%, έχουν κλείσει 400.000 επιχειρήσεις και το 25% των εχόντων και κατεχόντων καρπώνονται ετησίως τα 100 δισ. από τα 190 δισ. του ΑΕΠ της χώρας.

Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες πολιτικές αποφάσεις σε προοδευτική και δημιουργική κατεύθυνση.

Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα αποτελέσει τη σύγχρονη προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη και το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και τον διεθνή καταμερισμό εργασίας, που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες και βεβαιότητες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών.

Στον τομέα της ενεργειακής κρίσης, για να μιλήσουμε για πραγματική μετάβαση με όρους προοδευτικής πολιτικής στη χώρα μας, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτική εποπτεία για την αποτροπή κερδοσκοπικών πρακτικών, θα πρέπει να προωθήσουμε βιώσιμες ενεργειακές κοινότητες με προϋπόθεση τη χωροθέτηση, να σχεδιάσουμε πολιτικές για σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, για προστασία και αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον από φυσικές καταστροφές και την ανθρώπινη παρέμβαση, για υποδομές αποχέτευσης και ύδρευσης με την ελάχιστη δαπάνη φυσικών πόρων και για οικονομία κλίμακας στη κατανάλωση ενέργειας.

Θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά δηλαδή για το νέο προοδευτικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη Νέα Οικονομία της Υψηλής Τεχνολογίας, των σύνθετων Logistics και κυρίως της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αλλιώς η κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης και αξιοπιστίας που κυριαρχεί θα βαθύνει κι άλλο. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό, ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου είχαμε τη μεγαλύτερης έκτασης αποχή των πολιτών από το 1974. Χρειαζόμαστε αξιοπιστία στην Πολιτική και ενεργοποίηση όλων για κοινούς σκοπούς.

Τέλος, όπως άλλωστε προκύπτει και από όσα προανέφερα στα ερωτήματά σας, θα επιδιώξω συνολικά συνδυασμό παρεμβάσεων και αλλαγών στο κόμμα, στο πολιτικό σχέδιο, στην προώθηση νέων αντιλήψεων, στο ισότιμο άνοιγμα στους εργαζόμενους στα συνδικάτα, στις παραγωγικές δυνάμεις και σε κάθε αγωνιστή σε κάθε τόπο, σε κάθε κλάδο. Σε κάθε πολίτη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η υποψηφιότητά σας θέλει περισσότερο να στείλει ένα μήνυμα για το πολιτικό μέλλον της κεντροαριστεράς και λιγότερο στοχεύει στην εκλογή στη θέση του προέδρου. Ισχύει αυτή η ανάλυση και, αν ναι, ποιο είναι αυτό το μήνυμα;

Διεκδικώ τη νίκη γιατί πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αλλάξουμε πορεία.

Οι αλλαγές δεν γίνονται με posts, δηλώσεις και περιγραφές.

Οι προοδευτικοί πολιτικοί γνωρίζουν, έχουν αρχές, οδηγούν, παίρνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες με τα στελέχη, τα μέλη και τους πολίτες.

Για να έχουμε ξανά στρατηγική νίκης και πολιτικές πλειοψηφικές. Κόμματα χωρίς λαό είναι απλά οργανωτικά σχήματα διαμαρτυρίας. Χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό, ανασύνταξη και πλειοψηφική πολιτική. Πρώτο θέμα είναι τι επιλέγουμε εμείς. Και όχι οι απέναντι. Θέλουμε να καθορίζουμε τις λύσεις. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η παράταξη της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειραφετεί, καθοδηγεί. Δεν απειλεί. Παίρνει θέση. Οι δυνάμεις του συμπορεύονται ισότιμα.

Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη. Με γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης και στην ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος. Με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού.

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πλησιάζουν, παράλληλα, όμως, πλησιάζουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ακολούθως οι ευρωεκλογές. Με ποιο αποτέλεσμα το κόμμα θα είναι ικανοποιημένο, αποτελώντας έτσι ένα κεφάλαιο για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Εκτιμώ ότι την πρώτη αρνητική ψήφο χρειάζεται να τη δώσει ο πολίτης κατά την εκλογή των νέων περιφερειαρχών. Είναι πολιτικά εξαιρετικά κρίσιμες εκλογές. Η Περιφέρεια έχει ισχύ και πόρους που έχουν σχέση και με παρασιτικά συμφέροντα. Θα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δεύτερη αρνητική ψήφο προς τη ΝΔ που θα αποτελέσει τη νέα προοδευτική πολιτική εξέλιξη για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

Το κρίσιμο θέμα στις Ευρωεκλογές είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υποταχθεί σε στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ και της Ουάσιγκτον. Διέρχεται κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή. Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κρατική οντότητα, όπως οι ΗΠΑ. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Με ομοσπονδία, κεντρική κυβέρνηση, Γερουσία και πολιτική αυτονομία ως ενδιάμεση δύναμη Ειρήνης, Συνεργασίας και Ανάπτυξης και ως δύναμη αποτροπής της επερχόμενης αναμέτρησης ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, στη λογική του δεύτερου ψυχρού πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι κόμμα που πρώτο θέμα θεωρεί τα ποσοστά. Αυτά απασχολούν τα μειοψηφικά πολιτικά σχήματα. Οι μηχανισμοί των μειοψηφικών αντιλήψεων και των δικτύων ηττήθηκαν και ανήκουν στο παρελθόν. Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν την πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα Πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Η συντόμευση της «βάρδιας Μητσοτάκη» είναι δική μας υπόθεση, σε συνεργασία και σε συμπόρευση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση.

Πλέον στην κούρσα διαδοχής μπήκε και ένας ακόμη υποψήφιος, ο Στέφανος Κασσελάκης. Πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την υποψηφιότητα, με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν νέο υποψήφιο χωρίς κάποια προηγούμενη πολιτική εμπειρία;

Ο καθένας έχει τη διαδρομή του και κρίνεται. Ο ελληνικός λαός και η ελληνική νεολαία και γνώση έχουν και κρίση και μνήμη. Και ιστορικά έχουν αποδοκιμάσει και φαινόμενα παρακμής και εκφυλισμού στην Πολιτική.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα πλήττεται από μεγάλες δασικές πυρκαγιές -πιο πρόσφατη είναι η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο. Υπάρχει η άποψη, και από διακεκριμένους επιστήμονες, ότι ένας από τους τους λόγους ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας για τα δάση από τη δασική υπηρεσία στο πυροσβεστικό σώμα, κάτι που έγινε επί θητείας σας στο υπουργείο Γεωργίας. Τι απαντάτε;

Η άποψη αυτή είναι πολύ ενδιαφέρον που ξαφνικά διακινείται αυτή την περίοδο αλλά αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες.

Η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση ήταν κεντρική θέση της τότε κυβέρνησης και όχι απλώς πολιτική απόφαση του αρμόδιου υπουργού καθώς συνεπαγόταν αφενός σημαντικές ρήξεις με συγκεκριμένα συμφέροντα και δίκτυα επίορκων δημοσιών υπαλλήλων και αφετέρου σχετιζόταν με αλλαγές αρμοδιοτήτων και χρηματοδότησης διαφόρων υπουργείων.

Εγώ πάντα μιλούσα και έπραττα με βάση την αληθή εξέλιξη σε κάθε τομέα αρμοδιότητάς μου. Γιατί έχω αρχές. Αυτή η στάση μου δεν ήταν τότε δημοφιλής. Έβλεπα μακρύτερα, αντιλαμβανόμουν τα αίτια που είναι τα καθοριστικά και τα αποτελέσματα που ήταν ανάλογα. Για αυτό και μιλώ για γνώση, εντιμότητα και αξιοπιστία.

Ας είμαστε σαφείς, στις πυρκαγιές το κύριο ζήτημα είναι οι αλλαγές χρήσης γης. Γιατί άλλο σημαίνει κηρύσσεται αναδασωτέα μία καμένη έκταση και άλλο προχωρώ στην αναδάσωσή της.

Κάντε μία σχετική δημοσιογραφική έρευνα τα τελευταία 20 χρόνια πόσες δασικές εκτάσεις που κάηκαν τελικά όντως αναδασώθηκαν; Ποια κυβέρνηση και ποιος υπουργός ασχολήθηκε να υπάρχουν φυτώρια αναδάσωσης σε κάθε Περιφέρεια της χώρας;

Τις πυρκαγιές τις βάζουν άνθρωποι σε περιοχές που η γη έχει αξία. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν καίγονται πχ τα Τζουμέρκα, η Πίνδος ή ο Σμόλικας αλλά περιαστικά δάση της Αττικής και των νησιών, για την αλλαγή χρήσης της γης, για κατοικίες, ξενοδοχεία, εργοστάσια και πλέον και για ΑΠΕ. Περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες δεν αναδασώνονται με αποτέλεσμα αργότερα να περιέλθουν σε ιδιώτες κι έτσι να αλλάζει η χρήση τους. Σε καμία χώρα δεν επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης γης όσον αφορά στα δάση και στις δασικές εκτάσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν καεί.

Μέγα λάθος επίσης το ότι με αποφάσεις ανωτάτων Δικαστηρίων που παραβαίνουν το Σύνταγμα μπορούν οι Αρχές σε εκτάσεις που έχουν καεί να επιτρέψουν την αλλαγή χρήσης και την εγκατάσταση διάφορων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Με την αλλαγή πριν 25 χρόνια η Δασική Υπηρεσία έχει την ευθύνη για την πρόληψη, την προστασία, την αναδάσωση και τη γενικότερη φροντίδα των Δασών και των Δασικών εκτάσεων. Είναι πασίγνωστο ότι είναι πλημμελής η άσκηση των εν λόγω αρμοδιοτήτων και αποτελεί πρόσχημα διότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο μεταβίβασε την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης στο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο της Πολιτείας, το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ορισμένοι που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους και έχουν κλαδικές επιδιώξεις και ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τη «μάνικα» και όχι για την πρόληψη, επαναφέρουν κατά καιρούς προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς για να αποσιωπήσουν τις ευθύνες τους.

Είναι προφανές ότι έχουν ευθύνη και οι κυβερνήσεις που δεν χρηματοδοτούν τις αναγκαίες δαπάνες για έργα υποδομής και προστασίας των Δασών.

Το εν λόγω θέμα σχετίζεται, άλλωστε, εδώ και 25 χρόνια με το ότι οι κυβερνήσεις δεν προβαίνουν σε χωροθέτηση, σε ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδίου για νόμιμες εγκαταστάσεις, ενέργεια που αποτελεί το κίνητρο όλων όσοι θέτουν πυρκαγιές ότι θα μπορούσαν στο μέλλον να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό για παράνομες εγκαταστάσεις.

Τέλος, μία από τις αρμοδιότητες που γινόταν διαρκής διαμάχη ήταν η σύνταξη του σκαριφήματος της πυρκαγιάς, του τοπογραφικού, δηλαδή, που περιλαμβάνει τον τόπο από τον οποίο εκδηλώνεται η πυρκαγιά μέχρι το σημείο κατάσβεσής της. Σε αυτό τον τομέα, ενδιαφέρονται για αλλαγή χρήσης γης. Όλα τα άλλα είναι προσχήματα και σχήματα λόγου και επιδιώξεων.