Κύρια σημεία συνέντευξης Στέφανου Τζουμάκα, υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4 fm

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλεται σε στρατηγική θέματα στην Πολιτική. Το πρώτο στρατηγικό ζήτημα είναι η αξιοπιστία. Διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο αναξιοπιστίας λόγω συγκεκριμένων ενεργειών που ως υπόβαθρο είχε την αναξιοπιστία που διήλθε ο χώρος κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντιλήψεων και εκτιμήσεων. Είναι κυρίαρχο το ζήτημα αυτό. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι γίνεται στη χώρα, στην Ε.Ε. και διεθνώς. Το ερώτημα που θέτουν είναι: «Εσύ με οδηγείς; Παίρνουμε θετικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες για τη χώρα;»

Δεύτερο επομένως, στρατηγικό ζήτημα είναι ποιες λύσεις έχουμε εμείς, που οδηγούμε τη χώρα εμείς. Πρώτα η θετική Πολιτική που δίνει κατεύθυνση. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Δεν είναι πρώτο θέμα τι κάνουν οι άλλοι, «το καθεστώς Μητσοτάκη» και «Μητσοτάκης ΑΕ». Όταν δεν προβάλλεις μια ολιστική πολιτική για το ποια είναι η κατεύθυνση που δίνεις στη χώρα, το κενό, όπως συμβαίνει στη Φυσική θα καλυφθεί από άλλου. Στα μεγάλα θέματα, δεν φταίνε οι άλλοι, όταν εσύ κάνεις απλώς πολιτικό συνδικαλισμό.

Η ΝΔ κάνει τη δουλειά της, εμένα με ενδιαφέρει τι κάνουμε εμείς. Με δηλώσεις και περιγραφές, δε γίνονται ούτε πολιτικές, ούτε διαμορφώνονται γεγονότα. Εμείς θα οδηγήσουμε τη χώρα και έχουμε αυτές τις λύσεις. Η κριτική στο Μητσοτάκη και οι επιθέσεις δεν αρκεί. Έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογική ήττα η Πολιτική του Μητσοτάκη, όχι να επικρατούν επιθέσεις του τύπου «θα σε ρίξω, θα με ρίξεις».

Κεντρική πολιτική είναι θα σε οδηγήσω σε ήττα γιατί η πολιτική σου βλάπτει τη χώρα μου κι εγώ έχω αυτή την εναλλακτική πολιτική που την ωφελεί. Πρώτα οργανώνω το που θα πάω τη χώρα και μετά οργανώνω τη δυσαρέσκεια για τον αντίπαλο.

Θέλουμε την πλειοψηφία, θέλουμε την Κυβέρνηση και όχι να είμαστε δεύτερο κόμμα. Και εδώ ερχόμαστε στο επόμενο στρατηγικό ζήτημα της ήττας που είναι η απλή αναλογική. Υπήρχε και υπάρχει στο χώρο μια κουλτούρα δευτέρου κόμματος. Δε θέλουν ορισμένοι 151 έδρες στη Βουλή, δε θέλουν να είναι κυβερνητικό κόμμα και αυτό είχε συνέπειες. Δεν πρόκειται όμως, για λάθος. Ο καθένας κάνει αυτό που είναι. Οι θεωρία των λαθών είναι για τα εκ των υστέρων.

Αλλά ακόμη και μετά την επιλογή που έγινε για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα, η διαχείριση που έγινε οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε ήττα. Τη μία μιλούσαν για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, την άλλη για κυβέρνηση ανοχής κλπ. Αυτή η διαφορετικότητα στη συνεκδοχή για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, δημιούργησε ένα πλέγμα αστάθειας.

Ως εκ τούτου χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό, ανασύνταξη και πλειοψηφική πολιτική.

Ο Α. Τσίπρας κατά τη γνώμη μου, δεν έπρεπε να παραιτηθεί. Αναγνώρισε την ευθύνη του και έπρεπε να μείνει επικεφαλής της ανασύνταξης του χώρου και για να λάβουμε μέρος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, τις Ευρωεκλογές και για να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό κόμμα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σοβαρά ζητήματα ως πολιτικό κόμμα, είναι κυρίως κόμμα μηχανισμών και συσχετισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να αποκτήσει πολιτική ενότητα και να είναι εκλογικό κόμμα και όχι κόμμα συσπειρώσεων. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του είναι απολύτως σεβαστή. Το πολιτικό κεφάλαιο του Α. Τσίπρα παραμένει ισχυρό με εμβέλεια όχι μόνο στη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά και διεθνώς.

Αυτοδιοικητικές εκλογές, προφανώς και υπάρχει επιρροή από το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Δύο οι πιθανές εκδοχές: είτε κατεβάζω πολιτικό ψηφοδέλτιο και κάνω μια συσπείρωση είτε επιχειρώ να κάνω αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια με όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμβέλεια και αποδοχή; Εγώ απαντάω αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια και όπου υπάρχει δυνατότητα πολιτικά. Πρώτιστο μέλημα μας οι 13 Περιφέρειες και οι 10 μεγάλοι Δήμοι με ψηφοδέλτια Νίκης. Χρειάζονται και συνεργασίες. Επιλέγω πρόσωπο και συνδυασμό που έχουν νικηφόρα προοπτική. Η Πολιτική χρειάζεται αρχές και κριτήρια.

Ένας βασικός λόγος που έθεσα υποψηφιότητα είναι γιατί χρειάζεται Πολιτική ηγεσία, με πολιτική κατεύθυνση. Προηγείται η Πολιτική και προηγείται η πραγματική Οικονομία. Αν δεν παράγω, αν δεν έχω τη δυνατότητα να έχω προϊόντα, αγορές, εξαγωγές, θέσεις εργασίας και αμοιβές, δεν μπορώ να ασχολούμαι συνέχεια με το έλλειμμα και το χρέος. Αυτά είναι μόνο 2 από τους 30 και πλέον δείκτες της Οικονομίας. Όταν έχω παραγωγή και πλούτο, μιλάω για διανομή. Αυτό είναι κρίσιμο και για την Αριστερά.

Για παράδειγμα βλέπετε, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως και άλλες δεξιές Κυβερνήσεις δίνει επιδόματα που ναι μεν ανακουφίζουν πολίτες αλλά δε δεσμεύουν την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης σε μια άλλη κατεύθυνση για την πραγματική της Οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να πάει στην πολιτική πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Το 80% των πολιτών έχει συμφέρον από μια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το 80% που δοκιμάζεται. Πρώτα κοιτάμε τις πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες και μετά τα ιδεολογικά ρεύματα.

Οι διάφορες συζητήσεις που γίνονται για ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, σχετίζονται με το γεγονός ότι υπάρχει ένα υπόβαθρο όπως προανέφερα: ότι δεν οδηγώ εγώ, δεν έχω τις λύσεις, είμαι αντίβαρο στο σύστημα.

Εγώ δε θέλω να είμαι αντίβαρο στο σύστημα. Θέλω να είμαι η άλλη λύση, η Προοδευτική Στρατηγική.

Για τη διεύρυνση, ήρθαν 150000 άνθρωποι και ψήφισαν για τον Α. Τσίπρα. Όταν αυτούς τους ανθρώπους δεν τους θεωρούμε ισότιμους, δε συμπορευόμαστε, αλλά τους θέλουμε για χρήση εκλογική τότε το αποτέλεσμα είναι σαφές.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για διαλυτικά φαινόμενα. Μπορούμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανακάμψουμε, δημιουργούμε πλαίσιο αξιοπιστίας, πρώτα η Πολιτική, πρώτα η Οικονομία, πρώτα η Κοινωνία. Έχουμε δυνατότητες με κουλτούρα πλειοψηφίας.

Το σύστημα λόγω της κρίσης έχει ένα σχεδιασμό ενσωμάτωσης του προοδευτικού κινήματος, το έκανε με το εργατικό κόμμα στο ΗΒ, με την ιταλική Αριστερά και με τη Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία. Με εμάς δε θα το επιτύχει.