Κύρια σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «ROTATION» της Ε. Τριανταφύλλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑtticaTV

Τις πυρκαγιές τις βάζουν άνθρωποι, δεν εκδηλώνονται μόνες τους. Το έγκλημα της πυρκαγιάς εξυπηρετεί συμφέροντα που επιδιώκουν αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων και αλλαγές και εναλλαγές χρήσης γης. Τις βάζουν σε περιαστικές περιοχές και σε περιοχές νησιών, εκεί δηλαδή που έχει αξία η γη και θέλουν να αλλάξουν τη χρήση της.

Το Σύνταγμα διακρίνει τα Δάση και τις δασικές εκτάσεις που είναι οι περισσότερες στη χώρα μας και δεν επιτρέπεται να αλλάξουν χρήση. Πώς όμως αλλαζουν; Τις πυρπολούν, κηρύσσονται μεν αναδασωτέες αλλά το κράτος επειδή δεν κάνει τις επιλογές και δεν έχει τους πόρους να προχωρήσει άμεσα σε αναδάσωση, μένουν οι περιοχές σε εκκρεμότητα και τελικά καταλήγουν να γίνονται οικόπεδα, βοσκοτόπια, να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες, ξενοδοχειακές μονάδες.

Δύο οι πυλώνες της λύσης: Πρόληψη και αναδάσωση. Η αναδάσωση μόνο με φυτώρια μπορεί να γίνει άμεσα. Στη χώρα μας υπάρχουν ελάχιστα. Πρέπει να ξέρει ο καταπατητής ότι οι περιοχές όχι μόνο άμεσα θα ανακηρυχθούν αναδασωτέες αλλά και άμεσα θα προχωρήσει η αναδάσωση. Εκεί το κρίσιμο είναι το σκαρίφημα που θα βγει.

Με την υποψηφιότητα μου, στοχεύω πρώτον στο να επανέλθει η Πολιτική στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στη χώρα. Άλλο πράγμα η Πολιτική, άλλο ο πολιτικός συνδικαλισμός. Πρώτο ζήτημα είναι η χώρα, η Οικονομία και η ελληνική κοινωνία ή ο Μητσοτάκης; Υπάρχει σοβαρό ζήτημα και όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ε.Ε. και διεθνώς.

Δεύτερο ζήτημα η χώρα και όχι οι παρατάξεις. Και η χώρα έχει μεγάλο πρόβλημα στην Οικονομία και όχι στα δημόσια οικονομικά όπως προτάσσουν και ορισμένοι του προοδευτικού χώρου.

Χώρα που δεν παράγει και δεν φορολογεί θα έχει έλλειμμα και χρέος. Φέτος, η χώρα έχει χάσει 30 δισ. από τις εισαγωγές, έχει 75% υπηρεσίες και 25% παραγωγή.

Κάναμε 5 χρόνια αγώνα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να έρθει η πραγματική Οικονομία και η παραγωγική ανασυγκρότηση να έρθουν πρώτα στη συζήτηση, μέχρι τώρα ασχολούμαστε με τις ανισότητες και τα δημόσια οικονομικά. Και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Α. Τσίπρας που επέμενε ότι πρώτο ζήτημα είναι η Παραγωγή.

Από την πρώτη μνημονιακή περίοδο ΠΑΣΟΚ, έκλεισαν 400000 επιχειρήσεις και μετανάστευσαν 500000 νέοι, οι ΒΙ.ΠΕ. στη χώρα είναι σκελετοί. Ποιος μιλάει για αυτά;

Σωστά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι στο θέμα της ακρίβειας, έχουμε διαφορά του πληθωρισμού από τις τιμές. Ποιος αναφέρεται όμως, στο αίτιο; Στα καρτέλ τροφίμων και την ένωση βιομηχάνων τροφίμων. Κάθε μέρα στο αποτέλεσμα, ρεπορτάζ, όχι στα αίτια.

Ποιος μιλάει για το χρηματιστήριο ρύπων και το χρηματιστήριο ενέργειας που διαμορφώνουν τις τιμές στα ύψη, αυτά που πληρώνουμε δηλαδή όλοι εμείς στους λογαριασμούς μας; Λύση φυσικά και υπάρχει. Να λειτουργήσουν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη χώρα και στην Ε.Ε.

Θέτω θέμα να γυρίσουμε στην Πολιτική και να καλέσουμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις σε έναν εθνικό διάλογο για 10 κρίσιμα θέματα για τη χώρα. Όχι μόνο να κάνουμε αντίλογο περί Μητσοτάκης ΑΕ κλπ ο Μητσοτάκης θα κάνει τη βάρδια του. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες. Χρειαζόμαστε μεγάλες κοινωνικές και παραγωγικές συμμαχίες.

Χρειάζεται να πάμε στις μεγάλες πολιτικές. Είμαστε σε μια ΕΕ που είναι σε κατάπτωση.

Είμαι σταθερά της κατά της απλής αναλογικής. Η Απλή αναλογική αφορά κόμματα του 5-7%, κόμματα ποσοστών. Μεγάλη παράδοση στην Αριστερά αυτό. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλέον κυβερνητικό κόμμα.

Μετά την ήττα του 2019, συγκεντρωθήκαμε για να συζητήσουμε για την ήττα. Τότε είπαμε εμπρός για την Πολιτική και Κοινωνική πλειοψηφία. Η άποψη των ποσοστών και του συσχετισμού δύναμης, δε θέλει με τίποτε πολιτική πλειοψηφία που σημαίνει 151 έδρες στη Βουλή. Αυτοί έχουν στρατηγική δευτέρου κόμματος. Δεύτερον, είπαμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ρεύμα Νίκης των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, ορισμένοι θέλανε συσχετισμό των δυνάμεων. Τρίτον, είπαμε να είμαστε η Εναλλακτική Λύση. Η χώρα έχει προβλήματα, έχουμε θέσεις και δίνουμε λύσεις. Ορισμένοι απλώς ήθελαν να είναι αντίβαρο στο σύστημα.

Εδώ πρέπει να κάνουμε Πολιτικές μεγάλες, πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα, πρέπει να παρέμβουμε στην Ε.Ε. η οποία πρέπει να γίνει κρατική οντότητα, όπως οι ΗΠΑ αλλιώς δεν υπάρχουμε. Πρέπει να είμαστε η ενδιάμεση δύναμη Ειρήνης, Ανάπτυξης και Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο δυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο «Ψυχρό Πόλεμο». Αλλιώς θα έχουμε 3 δεκαετίες χαμένες.

Έχουμε πολύ μεγάλη αναμέτρηση πλέον διεθνώς. Και γυρίσαμε σε έναν τομέα που εμείς τον γνωρίζουμε καλά. Την κρατική Οικονομία. Στις κρατικές παρεμβάσεις. Είδατε πότε είπε, η Ε.Ε. ότι η χώρα δεν είναι πια σε πτώχευση; Στην πανδημία, με πολιτική απόφαση! Με βάση αυτή την απόφαση, δόθηκαν 40 δις ευρώ στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος δανείστηκε και άλλα 40 δις ευρώ. Ποιος θα τολμούσε προοδευτικός να το κάνει αυτό;

Δεν τίθεται κανένα θέμα κινδύνου της ενότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν σαφές, τελειώσαμε με την συσχετισμό των δυνάμεων και των ποσοστών, θα είμαστε ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα, της πλειοψηφίας. Θέλουμε την Κοινωνία.

Τον Α. Τσίπρα τον ενημέρωσα, έχουμε άλλωστε μια μακρά ιστορική πολιτική σχέση και έχουμε συζητήσει πολλά θέματα.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, δήλωσα παρών γιατί δε θέλω να συμμετέχω σε οργανωτικές αποφάσεις που έχουν πολιτικές επιδιώξεις. Είναι παλιά μέθοδος αυτή, όταν δε θέλουμε να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις, κατεβάζουμε το θέμα σε οργανωτικό επίπεδο. Όχι, πρέπει να ανέλθουμε.

Να πούμε πολιτικά ότι έχουν διαφορετικές πολιτικές υποψηφιότητες, με διαφορετικές στρατηγικές και διαφορετικές επιδιώξεις.

Αυτονόητο ότι θα συμμετάσχω σε debate των υποψηφίων αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εφόσον διοργανωθεί.

Η ήττα οφείλεται στο έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας και πολιτικής για την Οικονομία καθώς και στο έλλειμμα ότι είμαστε εναλλακτική λύση και μπορούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα, ενώ την είχαμε. Η κοινωνία θέλει ασφάλεια.