Συνέντευξη του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιου προέδρου του κόμματος, στην κυριακάτικη Kontranews και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή

Σημεία συνέντευξης:

· Οι εικόνες που μεταδίδονται (σ.σ.: από τις περιοχές που καίγονται και αυτό το καλοκαίρι) είναι σοκαριστικές. Είναι και αποκαλυπτικές της ανοργανωσιάς, που έμεινε απλά στην «εκκένωση». Η πρόληψη είναι μηδενική, η αντίδραση της κυβέρνησης αργή και ανεπαρκής. Βρισκόμαστε, πλέον, στον 5ο χρόνο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Ζητάμε απαντήσεις, αλλά και παραιτήσεις.

· Η πολιτική Μητσοτάκη αρχίζει να εφαρμόζεται με ταχύ ρυθμό και σκληρό τρόπο. Αυτά πρέπει να αντιπαλέψουμε. Τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας, την εκκαθάριση της αγοράς, την ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων, την άνοδο της ακροδεξιάς, τις εθνικές υποχωρήσεις που ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε. Μην έχει κανένας την ψευδαίσθηση ότι η παράταξη της νίκης, όπως θα προκύψει από τις εσωκομματικές μας διαδικασίες, δεν θα αντιπαρατεθεί και δεν θα κερδίσει, στο τέλος, τον κ. Μητσοτάκη.

· Υπερασπιζόμαστε τις ομόφωνα ψηφισμένες αποφάσεις μας, τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος, που δεν υλοποιήθηκαν ομόθυμα. Αναδεικνύουμε την ανάγκη ενίσχυσης της ταυτότητάς μας, η οποία περιλαμβάνει τον κόσμο από την αριστερά ως το κέντρο. Μιλάμε για την υποχρέωση που έχουμε για «επαναπατρισμό» δυνάμεων, που μας ψήφιζαν από το 2012, αλλά το 2023 έκαναν διαφορετικές επιλογές, όπως οι κεντροαριστεροί, οι κεντρώοι, οι μετριοπαθείς, η νεολαία.

· Θέλουμε και θα οικοδομήσουμε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, θέλουμε και θα δημιουργήσουμε το κόμμα των μελών, όπου οι δομές θα υπηρετούν τις συλλογικές μας αποφάσεις και δεν θα τις καταστέλλουν.

· Πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις μας για εκλογή του συνόλου της ηγεσίας και των Νομαρχιακών Επιτροπών από τη βάση, για δημοψηφίσματα, για τις περιφερειακές μας οργανώσεις; Πρέπει ή δεν πρέπει να συσπειρώσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις και να οργανώσουμε τις παρατάξεις εκείνες που θα διεκδικήσουν τη νίκη στους φορείς ενδιάμεσης κοινωνικής εκπροσώπησης; Πρέπει ή δεν πρέπει να συστήσουμε δίκτυα στους επιστημονικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς χώρους, στα κινήματα της νεολαίας και του περιβάλλοντος, στον κλάδο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων; Πρέπει και θα τα πράξουμε.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Θεωρείτε ότι υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για τις φωτιές που κατέκαψαν πάλι τη χώρα;

Απόλυτα. O κ. Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη για την τεράστια καταστροφή που συντελείται και αυτό το καλοκαίρι. Για τις δεκάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών, για τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, για τον χαμό χιλιάδων ζώων, για την καταστροφή περιουσιών και υποδομών. Αλλά και για την κατάρρευση του κράτους.

Οι εικόνες που μεταδίδονται είναι σοκαριστικές. Είναι και αποκαλυπτικές της ανοργανωσιάς, που έμεινε απλά στην «εκκένωση». Η πρόληψη είναι μηδενική, η αντίδραση της κυβέρνησης αργή και ανεπαρκής.

Βρισκόμαστε, πλέον, στον 5ο χρόνο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Δικές της επιλογές είναι η μη ανανέωση των συμβάσεων 5.000 ανθρώπων που εργάζονταν στην πυροπροστασία και στην πρόληψη των πυρκαγιών, η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στην Πυροσβεστική και η αποψίλωση της δασικής υπηρεσίας, η μη κάλυψη των οργανικών κενών της Πυροσβεστικής και η ανακοίνωση προσλήψεων κατόπιν εορτής, στα μισά της αντιπυρικής περιόδου και ενώ έχουν ξεκινήσει οι καταστροφές. Δική της επιλογή και η καθυστέρηση στην υλοποίηση του γιγαντιαίου προγράμματος ΑΙΓΙΣ του 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο προέβλεπε και την προμήθεια εναέριων μέσων.

Η κλιματική αλλαγή εντείνει τα προβλήματα. Δεν αντιμετωπίζεται, όμως, με μηνύματα του 112, το οποίο παρέλαβε από εμάς ο κ. Μητσοτάκης. Είναι, βεβαίως, χρήσιμο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά όχι κάλυμμα κυβερνητικών ευθυνών και ανεπαρκειών.

Θρηνούμε την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας, στηρίζουμε το έργο όσων έχουν πέσει στη μάχη με τις φωτιές, στεκόμαστε δίπλα σε όσους και όσες προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, επιμένουμε στην άμεση αποζημίωσή τους και ζητάμε απαντήσεις. Αλλά και παραιτήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι απόντες. Και απόντες είναι μόνο οι ένοχοι.

Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόληψη των πυρκαγιών;

Το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάζεται ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και η Δασική Υπηρεσία πρέπει να λειτουργήσει υπό διαφορετικό καθεστώς, με υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Όχι με την πλήρη απαξίωση. Αποτελεί, επίσης, ανάγκη να εφαρμοστούν οι προτάσεις του πορίσματος Γκολντάμερ, που συγκροτήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, για κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, για εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών, για αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, κ.ά.

Ποιες πρέπει να είναι οι αντιπολιτευτικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως θα πρέπει να ανεβάσετε τα αντιπολιτευτικά σας ντεσιμπέλ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει ότι η κοινοβουλευτική μας ομάδα, τα στελέχη μας, τα μέλη των οργάνων μας έχουν παραιτηθεί. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει Μητσοτάκης, ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος μας. Βεβαίως, χρειάζεται επιπλέον κινητικότητα και στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά την πρώτη της θητεία, πολιτεύτηκε σε μια δημοσιονομική χαλαρότητα που της επέτρεψε να δανείζεται αφειδώς και να σκορπά χρήμα για απευθείας αναθέσεις και επιδότηση της αισχροκέρδειας. Με τα pass μπορεί να πέτυχε συναινέσεις στην πολιτική της, όμως πλέον, σε αυτή τη θητεία της Ν.Δ., τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια μένουν γυμνές από επιδόματα.

Η πολιτική Μητσοτάκη αρχίζει να εφαρμόζεται με ταχύ ρυθμό και σκληρό τρόπο. Αυτά πρέπει να αντιπαλέψουμε. Τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας, την εκκαθάριση της αγοράς, την ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων, την άνοδο της ακροδεξιάς, τις εθνικές υποχωρήσεις που ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε.

Μην έχει κανένας την ψευδαίσθηση ότι ο ερχόμενος χειμώνας δεν θα είναι θερμός πολιτικά.

Μην έχει κανένας την ψευδαίσθηση ότι η παράταξη της νίκης, όπως θα προκύψει από τις εσωκομματικές μας διαδικασίες, δεν θα αντιπαρατεθεί και δεν θα κερδίσει, στο τέλος, τον κ. Μητσοτάκη.

Επιμένετε να μιλάτε για «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, λέξη που αποφεύγουν αλλά στελέχη. Τι εννοείτε με αυτόν τον όρο;

Επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε τις ομόφωνα ψηφισμένες αποφάσεις μας, τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος, που δεν υλοποιήθηκαν ομόθυμα. Επιμένουμε να αναδεικνύουμε την ανάγκη ενίσχυσης της ταυτότητάς μας, η οποία περιλαμβάνει τον κόσμο από την αριστερά ως το κέντρο. Επιμένουμε να μιλάμε για την υποχρέωση που έχουμε για «επαναπατρισμό» δυνάμεων, που μας ψήφιζαν από το 2012, αλλά το 2023 έκαναν διαφορετικές επιλογές, όπως οι κεντροαριστεροί, οι κεντρώοι, οι μετριοπαθείς, η νεολαία.

Θέλουμε και θα οικοδομήσουμε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, θέλουμε και θα δημιουργήσουμε το κόμμα των μελών, όπου οι δομές θα υπηρετούν τις συλλογικές μας αποφάσεις και δεν θα τις καταστέλλουν. Δεν είναι επανάσταση ο μετασχηματισμός που ζητούμε από τον κόσμο να εγκρίνει. Είναι η ανάγκη της κοινωνίας για ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα της αριστεράς.

Πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις μας για εκλογή του συνόλου της ηγεσίας και των Νομαρχιακών Επιτροπών από τη βάση, για δημοψηφίσματα, για τις περιφερειακές μας οργανώσεις; Πρέπει ή δεν πρέπει να συσπειρώσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις και να οργανώσουμε τις παρατάξεις εκείνες που θα διεκδικήσουν τη νίκη στους φορείς ενδιάμεσης κοινωνικής εκπροσώπησης; Πρέπει ή δεν πρέπει να συστήσουμε δίκτυα στους επιστημονικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς χώρους, στα κινήματα της νεολαίας και του περιβάλλοντος, στον κλάδο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων; Πρέπει και θα τα πράξουμε.

Ο κ. Τζουμάκας στο δελτίο του kontra υποστήριξε πως η διαπλοκή και κάποια οικονομικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ… Πώς το σχολιάζετε;

Τα συμφέροντα κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς πρέπει και θα κάνουμε τη δική μας.​