Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν εδώ και μέρες. Το είπαν την Παρασκευή, το είπαν το Σάββατο, το είπαν την Κυριακή. Και μίλησαν για τη Θεσσαλία, για τις επερχόμενες πλημμύρες, για τον υψηλό κίνδυνο.
Είχαν, δηλαδή, ακριβείς προγνώσεις. Όμως, η προστασία του πληθυσμού υπήρξε μηδενική. Και ήρθε να προστεθεί -στις περισσότερες περιπτώσεις- στην πολυετή αδράνεια της περιφερειακής αρχής Αγοραστού να θωρακίσει τη Θεσσαλία.
Ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας και πότε; Υπήρξε κέντρο συντονισμού; Τι αποφάσεις πήρε, τι συνέστησε και τι κατάφερε; Πότε ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού και γιατί καθυστέρησαν να σηκωθούν τα ελικόπτερα για τις διασώσεις; Γιατί αργεί η διανομή νερού και τροφίμων στους εγκλωβισμένους;
Δεν υπάρχει περίπτωση να απλωθεί ένα πέπλο σιωπής για τις ευθύνες. Τώρα θα συζητήσουμε για τις ευθύνες των «ανευθυνο-υπεύθυνων».
Επισκεφτήκαμε τη Μαγνησία μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος • Alexandros Meikopoulos και τη Λάρισα με τον συντονιστή της Ν.Ε. Λάρισας του κόμματος, Βασιλης Ζωγραφος, ενώ θα βρεθούμε και στον νομό Καρδίτσας.
Στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης είδαμε και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών, των εθελοντών, των αστυνομικών και των πυροσβεστών. Στο σύνολό τους αυτοί οι άνθρωποι, σε όλη τη Θεσσαλία, προσπαθούν και καταφέρνουν να καλύπτουν τα εμφανή κενά συντονισμού και την καθυστερημένη αντίδραση του κεντρικού μηχανισμού.