– Η επίσκεψή μου σήμερα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα ενίσχυσε την πάγια αντίληψή μου για τον ρόλο που μπορεί να παίξει τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι αλληλέγγυες δομές στην αντιμετώπιση των πολλαπλών και πολυεπίπεδων κρίσεων της εποχής.

Με βαριά τη σκιά από τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και με δηλωμένη την αδυναμία χιλιάδων συνανθρώπων μας να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες, η ενίσχυση τέτοιων δομών φαντάζει μονόδρομος.

Γιατί, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει καθημερινά τον ταξικό χαρακτήρα των πολιτικών της, με δεδομένη την κατάρρευση του «επιτελικού» κράτους, με δεδομένη τη συνειδητή επιλογή να αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια που φέρνει στα όριά τους χιλιάδες νοικοκυριά, είναι σαφές πως μόνο ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής –στον αντίποδα αυτού που εφαρμόζεται, και με κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα– μπορεί να επουλώσει τις βαθιές πληγές μιας κοινωνίας που υποφέρει.

– Και η τραγωδία στη Θεσσαλία είναι μια πληγή που θα αργήσει να κλείσει. Γι’ αυτό και η συμβολή ανθρώπων που ξέρουν, επιστημόνων που ασχολούνται με αυτό ακριβώς το αντικείμενο, είναι πολύτιμη. Στη συνάντησή μου με τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ αναλυτικά για τον ρόλο του ΓΕΩΤΕΕ στην καταγραφή των ζημιών και στην αποκατάσταση του πρωτογενούς τομέα. Βγήκα από τη συνάντηση με ακόμη πιο έντονη την πεποίθηση ότι οφείλουμε να ακούμε τους ειδικούς, να αξιοποιούμε την επιστημονική γνώση, να μην τους αγνοούμε. Γιατί, όπως έχει γίνει πια γνωστό, υπήρχαν προειδοποιήσεις για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μόνο που οι κυβερνώντες επέλεξαν να τις αγνοήσουν.