Στα Γιάννενα, στην αυλή του Θυμωμένου Πορτραίτου, που αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τα πάνω από 150 μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μίλησε και συζήτησε εξαντλητικά για πάνω από τρεις ώρες ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Άνθρωποι από την πόλη και την ύπαιθρο, στελέχη και θεσμικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, άνθρωποι των κινημάτων και της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και η νεότερη γενιά που αναζητά διεξόδους στη σκληρή καθημερινότητα έδωσαν με την παρουσία τους, τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις τους, ένα ζωντανό παράδειγμα του πως μπορεί να δημιουργηθεί ένας χώρος που η Αριστερά μπορεί να συζητά δημοκρατικά και ανοιχτά, με πνεύμα συντροφικότητας και αλληλεγγύης, για τα κρίσιμα επίδικα. Από την πράσινη ανάπτυξη με όρους κοινωνίας και όχι αγοράς μέχρι την κομματική λειτουργία και το «μαξιλάρι» των 37 δις. Από την φορολογική πολιτική και τα συνεταιριστικά εγχειρήματα μέχρι τις προτεραιότητες του κοινωνικού κράτους, την ακρίβεια που διαλύει τα νοικοκυριά και την ιδεολογική μάχη με το σύστημα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την παρέμβασή του αναφερόμενος στις πυρκαγιές που συνεχίζουν, εν μέσω κλιματικής κρίσης , να κατακαίνε τη χώρα, στην ανάγκη στήριξης των κατοίκων, στην απουσία του επιτελικού κράτους. Επανέλαβε την πρότασή του για κατάθεση στη βουλή ενός επιχειρησιακού σχεδίου κάθε Μάρτιο/Απρίλιο που θα να καταλήγει σε συγκεκριμένες πολιτικές πρόληψης για την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο και θα αξιολογείται κάθε Φθινόπωρο με βάση τα αποτελέσματα.

Υπενθύμισε εμφατικά ότι σαν χθες, στις 21 Αυγούστου του 2018, ο Αλέξης Τσίπρας από την Ιθάκη ανακοίνωνε την έξοδο από τα Μνημόνια, κάνοντας αναφορές στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 15-19 , στις δυσκολίες και τα διλήμματα της περιόδου και στη συστηματική δουλειά της διαπραγματευτικής ομάδας.

Χρησιμοποιώντας τον όρο «Συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ» εξήγησε πως, στη δική του οπτική, αυτό σημαίνει κοινή ευθύνη και αξιοκρατική λειτουργία για το καλό του κόμματος αλλά και μια ισότιμη/δίκαιη μέριμνα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η αίσθηση του ανήκειν χτίζεται με τη συμμετοχή σε μια δημοκρατική δομή. Πρέπει να μεταφράσουμε τις αξίες μας σε έμπρακτη πολιτική που θα προβάλει την αλληλεγγύη απέναντι στον ατομικισμό. Γιατί η αλληλεγγύη μπορεί να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας. Ανέφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στέγαση, που περιλαμβάνει κοινωνική κατοικία και αύξηση της προσφοράς κατοικιών, περιορίζοντας το AirBNB, για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών.

Αναφέρθηκε στο μαξιλάρι των 37δις, και στο γεγονός ότι τα χρήματα αυτά δεν μπορούσαν να δαπανηθούν, λόγω των περιορισμών των δημοσιονομικών στόχων.

Επισήμανε ότι δεν μπορείς να υποσχεθείς τα πάντα σε όλους. Ένα πρόγραμμα για να είναι ρεαλιστικό και αξιόπιστο πρέπει να έχει προτεραιότητες -δεν μπορείς να είσαι και με τον φράκτη και με το μετανάστη. Όταν ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης δεν ήταν ηγεμονικό στην κοινωνία (και η ΝΔ το καταψήφισε) αλλά τώρα είναι ηγεμονικό. Για να είσαι αξιόπιστος θα λες αυτά που εννοείς και θα εννοείς αυτά που λες.

Ξεκαθάρισε πως ο ίδιος είναι και πάντα ήταν υπέρ της διεύρυνσης, με όρους κοινωνικούς και όχι μόνο από τα πάνω, όπως για παράδειγμα στους εργασιακούς χώρους (είτε πρόκειται για διανομείς είτε πρόκειται για εργαζόμενους στη φροντίδα) – πλην όμως η διεύρυνση δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε μια καμπάνια του τύπου «ελάτε και ψηφίστε!». Θα πρέπει τα οργανωμένα μέλη να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια διεύρυνσης. Και επισήμανε ότι σε ένα συλλογικό κόμμα οι Οργανώσεις Μελών θα πρέπει να διεκδικήσουν τον ρόλο τους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες.

Αναφερόμενος στις τάσεις, σημείωσε ότι είναι υπέρ των ιδεολογικών ρευμάτων, που αναζητούν συνθέσεις, αλλά τελικά εργάζονται ενωμένα και αποφασιστικά στους στόχους που έχουν δημοκρατικά αποφασιστεί.

Τέλος αφού κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες εκλογής προέδρου στις 10 Σεπτέμβρη, υπογράμμισε ότι το κόμμα πρέπει να έχει ιστορική μνήμη αναφορικά με τις παρεμβάσεις και τις θέσεις του, αναφέροντας το παράδειγμα του συμμετοχικού προϋπολογισμού στους Δήμους , που υποστηρίξαμε και εν μέρει προχωρήσαμε, αλλά μετά «ξεχαστήκαμε» και το αφήσαμε χωρίς να δώσουμε εξηγήσεις.

Στο πλαίσια της περιοδείας του στα Ιωάννινα, την Τρίτη 22 Αυγούστου, ο Ευ. Τσακαλώτος παραχωρεί συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις 10:30 π.μ. Στη συνέχεια επισκέπτεται τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου στις 11:15 π.μ., το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στις 12:00 μ.μ. και στη 13:00 μ.μ. μεταβαίνει στην 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων. Τέλος, στις 14:00 μ.μ. επισκέπτεται τα γραφεία της εταιρείας πληροφορικής Terracom.