Συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιας προέδρου του κόμματος, στο “larissanet.gr”

«Απευθυνόμαστε σε μια κοινωνία που διεκδικεί, δεν θέλουμε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών», υπογράμμισε σε συνέντευξή της στο “larissanet.gr” η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές ανέφερε: «Στόχος μας θα είναι να εκφράσουμε τους πολίτες που αναζητούν ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει καλύτερους όρους εργασίας, καλύτερους μισθούς, θωράκιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της φύσης και ένα κράτος που δεν θα διασύρεται, αλλά θα έχει στη διάθεσή του όλα τα εργαλεία εκείνα που θα το κάνουν αποτελεσματικό».

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του κόμματος η κα Αχτσιόγλου σημείωσε πως «σε αυτό το πλαίσιο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα κόμμα μακριά από την εσωστρέφεια, ανοιχτό σε νέες ιδέες και ικανό να παράγει εναλλακτικές προτάσεις». Και συμπλήρωσε: «Έτσι αυτό που λέω είναι να δώσουμε περιεχόμενο στις έννοιες και όχι να εκφράσουμε έτοιμους πολιτικούς προσδιορισμούς».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ακόμα ότι «είμαστε το κόμμα που έχει τη δυνατότητα και την έγνοια να εκφράσει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτα απ’ όλα ένα λαϊκό κόμμα, είναι το κόμμα της μισθωτής εργασίας. Οφείλουμε να αναπτύξουμε τη νέα δυναμική μας στηρίζοντας και συνομιλώντας με τον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της παραγωγής υπηρεσιών ή αγαθών, αλλά και ιδεών και αλληλεγγύης».

Σημείωσε, παράλληλα, πως «ξεκινώντας από τους πολίτες που αναζητούν ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για το περιβάλλον τους, την εργασία, τις γειτονιές που ζουν πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε ένα αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα συνώνυμο της ευημερίας και της σταθερότητας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «μόνο συλλογικά, μέσα σε ένα κόμμα δομών και αξιών, που σε ό,τι δεσμευόμαστε θα το πράττουμε, μπορεί να αναγεννηθεί μια νέα πολιτική προοπτική στη χώρα. Οπότε αυτό που λέω είναι να ψηφίσουμε στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται για να μπορούμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη δυναμική στην αλαζονεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου στο larissanet.gr

Κα Αχτσιόγλου, καθώς πλέον έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα από τις εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου -ενώ εσείς συνεχίζεται την καμπάνια σας ενόψει της προσεχούς εσωκομματικής αναμέτρησης- τελικά τι ήταν αυτό που οδήγησε στη στρατηγική ήττα την οποία υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις κάλπες;

Όπως γνωρίζετε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αμέσως μετά την ήττα του Ιουνίου και μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, έχει εισέλθει σε μια εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας. Επειδή ακριβώς υπήρξαν αυτές οι εξελίξεις εντός του κόμματος, δεν έχει δοθεί ο χρόνος και τα περιθώρια μιας συνολικής και ολοκληρωμένης συζήτησης για τα αίτια της ήττας. Θα χρειαστεί αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου να συζητήσουμε τα αίτια της ήττας εν κινήσει, καθώς θα ανασυγκροτούμε το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, σε γενικές γραμμές, αυτό που νομίζω συμφωνούμε όλοι και το έθεσε πρώτος στον προβληματισμό ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πως δεν λάβαμε όσο έπρεπε υπ’ όψιν μας την επιθυμία των πολιτών για πολιτική σταθερότητα. Η απλή αναλογική, η οποία ήταν αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων για δεκαετίες, δεν μας επέτρεψε να πείσουμε ότι μέσα από αυτό το αίτημα θα εξασφαλίζαμε πολιτική σταθερότητα. Τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα και ιδίως το ΠΑΣΟΚ, δεν συζήτησαν καν αυτό το ενδεχόμενο συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός κλίματος που ήθελε να μην υπάρχει εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση πέραν του κ. Μητσοτάκη.

Πώς σκιαγραφείτε την ιδεολογική κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βρει ζωτικό χώρο στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό;

Απευθυνόμαστε σε μια κοινωνία που διεκδικεί, δεν θέλουμε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, αντίθετα στόχος μας θα είναι να εκφράσουμε τους πολίτες που αναζητούν ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει καλύτερους όρους εργασίας, καλύτερους μισθούς, θωράκιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της φύσης και ένα κράτος που δεν θα διασύρεται, αλλά θα έχει στη διάθεσή του όλα τα εργαλεία εκείνα που θα το κάνουν αποτελεσματικό.

Σε αυτό το πλαίσιο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα κόμμα μακριά από την εσωστρέφεια, ανοιχτό σε νέες ιδέες και ικανό να παράγει εναλλακτικές προτάσεις. Έτσι αυτό που λέω είναι να δώσουμε περιεχόμενο στις έννοιες και όχι να εκφράσουμε έτοιμους πολιτικούς προσδιορισμούς.

Ποια κοινωνικά στρώματα μπορεί να εκφράσει το κόμμα, ώστε να αποκτήσει και πάλι χαρακτηριστικά πρωταγωνιστή στις εξελίξεις;

Είμαστε το κόμμα που έχει τη δυνατότητα και την έγνοια να εκφράσει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτα απ’ όλα ένα λαϊκό κόμμα, είναι το κόμμα της μισθωτής εργασίας. Οφείλουμε να αναπτύξουμε τη νέα δυναμική μας στηρίζοντας και συνομιλώντας με τον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της παραγωγής υπηρεσιών ή αγαθών, αλλά και ιδεών και αλληλεγγύης.

Ξεκινώντας από τους πολίτες που αναζητούν ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για το περιβάλλον τους, την εργασία, τις γειτονιές που ζουν πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε ένα αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα συνώνυμο της ευημερίας και της σταθερότητας.

Από τις μέχρι τώρα επαφές που έχετε σε όλη τη χώρα, βλέπετε να αφορά την κοινωνία η εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση; Πώς εξελίσσεται το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος λίγες εβδομάδες πριν το Συνέδριο και τις κάλπες;

Όσο έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα τόσο περισσότερο πείθομαι ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και παρακολουθεί καθημερινά τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ζούμε μια νέα διαδικασία σε αυτό τον χώρο κι αυτό έχει προκαλέσει χιλιάδες πολίτες να μας δουν ίσως με φρέσκια ματιά. Όταν μάλιστα ζούμε ημέρες καταστροφής, που όλη η χώρα καίγεται απ’ άκρη εις άκρη και διαπιστώνουμε όλοι πως ο κυβερνητικός μηχανισμός μόνο έτοιμος δεν ήταν για την περίοδο του καλοκαιριού, οι πολίτες στρέφονται στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πολύ σοβαρά ερωτήματα, παρατηρήσεις και διάθεση συμμετοχής.

Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους πολίτες ενόψει του «ραντεβού» στις 10 Σεπτεμβρίου;

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το μήνυμα είναι αυτό που σας είπα και πριν: η συμμετοχή. Μόνο συλλογικά, μέσα σε ένα κόμμα δομών και αξιών, που σε ό,τι δεσμευόμαστε θα το πράττουμε, μπορεί να αναγεννηθεί μια νέα πολιτική προοπτική στη χώρα. Οπότε αυτό που λέω είναι να ψηφίσουμε στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται για να μπορούμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη δυναμική στην αλαζονεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.