Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» του Σαββάτου αναφέρει:

«Τα νέα για την πατρίδα μας δεν είναι καλά. Καίγονται τα δάση μας, πλημμυρίζουν οι πόλεις μας, δολοφονούνται εν ψυχρώ οι άνθρωποί μας κι απ’ αυτούς που το παίζουν κι απ’ αυτούς που είναι εξουσία. Εν έτει 2023 η Ελλάδα δεν μοιάζει με success story. Πολλοί μέσα στην απελπισία τους φτάνουν να μιλούν ακόμη και για failed state. Οι μόνοι που κάνουν ότι δεν βλέπουν την καταστροφή περιορίζονται ολοένα και περισσότερο στον στενό κύκλο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Ακόμη κι ο πιο επιδέξιος προπαγανδιστής δύσκολα μπορεί να αποκρύψει το μέγεθος της καταστροφής. Το μόνο που έχει απομείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να μας κάνει να μην βλέπουμε ποιος κυβερνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για τις κυβερνητικές αποτυχίες δεν φταίει η κυβέρνηση, μας λένε. Για τις συστημικές αποτυχίες δεν φταίει το σύστημα, μας ξαναλένε. Γιατί, σ’ αυτή τη χώρα η ευθύνη μ’ έναν περίεργο τρόπο επιμερίζεται αντιστρόφως ανάλογα του πλούτου και της ισχύος.

Όσο πιο δεξιός, πιο πλούσιος και ισχυρός είσαι, όσο πιο δικτυωμένος και προσαρτημένος στην εξουσία, η ευθύνη σου λιγοστεύει. Το βάρος της ευθύνης αυξάνει όσο μετακινείσαι προς τα αριστερά και προς τα κάτω, προς τα κοινωνικά στρώματα των φτωχότερων και πιο αδύναμων, προς εκείνους που δεν κατέχουν ούτε τα μέσα παραγωγής, ούτε τα μέσα επικοινωνίας, ούτε κανένα μέσο γενικώς, και ιδίως προς εκείνους που διαμαρτύρονται και διεκδικούν το δίκιο τους. Ποιος θα μιλήσει για το δίκιο αυτών των ανθρώπων; Ποιος θα οργανωθεί μαζί τους για να αντιστρέψει την αδικία; Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες; Ποιος θα αναλάβει το φταίξιμο για την καταστροφή και ποιος την υποχρέωση για την ανασυγκρότηση;

Πριν από δύο χρόνια γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Εν μέσω πανδημίας αποπροσανατολιστήκαμε. Όμως, η καταστροφή συνέχισε να ξεδιπλώνεται. Ο Μητσοτάκης και η παρέα του συνέχισαν να κοροϊδεύουν τον κόσμο, να λένε ψέματα πως τάχα ενίσχυσαν το κοινωνικό κράτος και τις υποδομές, πως νοιάζονται για τον κόσμο, πως θέλουν να λύσουν τα προβλήματά του. Ψέματα χωρίς τέλος με χειρότερο όλων αυτό: πως μόνοι εκείνοι μπορούν να τα λύσουν.

Χάσαμε στις εκλογές για πολλούς λόγους. Αλλά, δεν νικήθηκε οριστικά η λογική. Κάθε φορά που ένα οποιοδήποτε σύστημα εξουσίας δεν λειτουργεί, πάντα μας λένε ότι φταίει ο κόσμος που δεν το καταλαβαίνει. Και μετά αρχίζει μια ανυπόφορη θεωρητικολογία περί ανέμων και υδάτων. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει εδώ και πολύ καιρό. Κι ας έκαναν πολλοί τα στραβά μάτια. Πλημμυρίσαμε από την απανθρωπιά και καήκαμε από την ανικανότητα. Μας είπαν για ψηφιακή επανάσταση. Κατασπατάλησαν πόρους για έργα βιτρίνας, άφησαν τις υποδομές στο έλεος του Θεού. Μας είπαν για ισχυρή, δίκαιη, πράσινη ανάπτυξη. Έχουν μετατρέψει το ταμείο ανάκαμψης σε βαλίτσα με ρουσφέτια. Ερημώνουν τη χώρα από τον φυσικό πλούτο της, εκκενώνουν τη χώρα από τους ανθρώπους της. Μας είπαν για διεθνές κύρος. Ανατινάσσονται στρατόπεδα, εκκενώνονται νησιά. Έκαναν σημαία τους την ασφάλεια. Έχουν πετάξει λευκή πετσέτα. Πούλησαν σταθερότητα. Μας άδειασαν.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Κάθε δικαιολογία να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε θα φέρνει κι άλλη καταστροφή. Ας ανοίξουμε τα μάτια, τελειώνοντας μια και καλή με τον εφιάλτη. Ας πάρουμε την ευθύνη της ανασυγκρότησης στα χέρια μας».